Menu

Építési terület

A telek kiválasztása

A Nagyvásárcsarnok elhelyezkedése

A Nagyvásárcsarnok elhelyezkedése

© Európai Központi Bank

Az EKB 1998-ban kezdett telket keresni felépítendő irodái számára. Szakértői összesen 35 lehetséges helyszínt tekintettek meg, köztük a Nagyvásárcsarnokot (a város egykori nagybani zöldség- és gyümölcspiacának helyet adó épületet) Frankfurt Ostend nevű negyedében.

Megvalósíthatósági tanulmány

A Jourdan & Müller építészirodával 1999-ben közösen készített megvalósíthatósági tanulmányban a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a Nagyvásárcsarnok kiemelkedően alkalmas helyszín az EKB székházának felépítésére, valamint, hogy a régi épület jól beolvasztható az új irodaegyüttesbe. 2002 elején az EKB és Frankfurt Város Önkormányzata aláírta az adásvételi szerződést.

„Zöldségtemplom”

A Nagyvásárcsarnok 2002-ben

A Nagyvásárcsarnok 2002-ben

© EKB/KingAir Luftfoto

A Nagyvásárcsarnokban – vagy ahogy a helyiek egymás közt nevezték, a Gemieskirch-ben („zöldségtemplom”) – a zöldség- és gyümölcskereskedők egészen 2004 júniusáig adták-vették portékáikat, és szállították tovább a kiskereskedőkhöz mintegy 200 kilométeres körzetben. A nagybani piac ma Frankfurt Kalbach városrészében, a Frischezentrum nevű új épületkomplexumban működik.

Posztindusztriális miliő

A Nagyvásárcsarnok az osthafeni rakpart és a városközpont között helyezkedik el, jelenlegi állapotában is jól beépül a város infrastruktúrahálózatába, ami az épület korábbi funkciójának köszönhető. Noha a számos árulerakat, raktár, kirakodóhely és használaton kívüli tehervasúti sín kétségtelenül az ipar emlékeit hordozza a környéken, a nagybani piac elköltözése óta megkezdődött az átállás az iparról a szolgáltatásokra. A múlt század utolsó évtizedében hasonló folyamat indult meg a környező városrészekben. Teljesen megújult, és lakó- és irodaházakkal épült be például az Oskar-von-Miller-Strasse a Nagyvásárcsarnok nyugati tőszomszédságában. Az EKB beköltözése is döntően hozzájárul majd az Ostend újjáéledéséhez.