Menu

De locatie

Een geschikte locatie vinden

Plattegrond

Plattegrond

© Europese Centrale Bank

In 1998 begon de ECB te zoeken naar een geschikte locatie in Frankfurt voor haar nieuwe hoofdkantoor. In totaal werden 35 locaties onderzocht, waaronder de Großmarkthalle (de groothandelsmarkt voor groente en fruit) in de wijk Ostend.

Haalbaarheidsonderzoek

Uit een samen met het Frankfurtse architectenbureau Jourdan & Müller uitgevoerd haalbaarheidsonderzoek uit 1999 bleek dat het terrein van de Großmarkthalle zich uitstekend leende voor de bouw van het nieuwe ECB-gebouw en dat de bestaande markthal goed in het nieuwe hoofdkwartier geïntegreerd zou kunnen worden. De koopovereenkomst tussen de stad Frankfurt en de ECB werd begin 2002 gesloten.

De 'groentekerk'

Großmarkthalle, 2002

Großmarkthalle, 2002

© ECB/KingAir Luftfoto

De Großmarkthalle, of de 'Gemieskirch' (Groentekerk) zoals het gebouw in de volksmond bekend staat, was de plaats waar groente- en fruithandelaren tot juni 2004 hun waren in- en verkochten. Die waren vonden hun weg naar afnemers in een straal van 200 kilometer rond Frankfurt. De huidige groothandelsmarkt is gevestigd in het 'Frischezentrum' (verscentrum), een nieuw complex in de wijk Kalbach.

Post-industriële charme

Het tussen de oostelijke haven en het stadscentrum gelegen terrein van de Großmarkthalle beschikt, dankzij zijn voormalige functie, over een goede infrastructuur. Hoewel de vele op- en overslagplaatsen, magazijnen, kades en ongebruikte spoorlijnen het markthallenterrein een industrieel karakter geven, is sinds het vertrek van de handelaren een overgang van 'industrie' naar diensten ingezet. Die ontwikkeling is sinds de jaren negentig ook in de omliggende stadswijken te bespeuren. Zo is de straat aan de westkant van de Großmarkthalle, de Oskar-von-Miller-Straße, volledig gerenoveerd, en zijn er woningen en kantoren gekomen. De verhuizing van de ECB naar het terrein van de Großmarkthalle is een belangrijk element in de stedenbouwkundige ontwikkeling van de wijk Ostend.