Menu

Grund

Den rigtige grund

Bebyggelsesplan, Grossmarkthalle

Bebyggelsesplan,

© Den Europæiske Centralbank

Den Europæiske Centralbank (ECB) begyndte i 1998 at lede efter en passende grund, hvor dets nye hovedsæde i Frankfurt kunne opføres. I alt 35 mulige lokaliteter blev undersøgt, og en af disse var Grossmarkthalle (byens engrosmarked for frugt og grønt) i bydelen Ostend.

Forundersøgelse

En forundersøgelse, som blev foretaget i samarbejde med Frankfurt-arkitekterne Jourdan & Müller i 1999, viste, at Grossmarkthalle-grunden umiddelbart var egnet til opførelse af ECB's nye hovedsæde, og at selve den gamle torvehal godt kunne inddrages som en del af ECB's nye hovedsæde. I begyndelsen af 2002 underskrev bystyret i Frankfurt og ECB købsaftalen.

"Gemieskirch"

Grossmarkthalle, 2002

Grossmarkthalle, 2002

© ECB/KingAir Luftfoto

Grossmarkthalle – eller "Gemieskirch" (grøntsagskirken), som den populært blev kaldt i byen – var stedet, hvor frugt- og grønthandlere indtil juni 2004 købte og solgte deres varer. Varer herfra blev leveret i en radius af 200 km rundt om Frankfurt. I dag befinder engrosmarkedet sig i det såkaldte Frischezentrum, der er et nyt bygningskompleks i Kalbach.

Postindustriel charme

Grossmarkthalle-grunden befinder sig mellem Osthafens havneanlæg og bycentrum. På grund af det tidligere engrosmarkeds krav til infrastrukturen er der allerede gode infrastrukturforbindelser. Selv om de mange depoter og magasiner, kajer og ubenyttede godstogsspor har efterladt industrielle spor i området, har det gennemgået en transformering fra industri til serviceydelser, siden engrosmarkedet flyttede. Det samme har siden 1990'erne være tilfældet i de omliggende områder. Vest for Grossmarkthalle (Oskar-von-Miller Strasse) er der fx opført beboelses- og kontorbygninger. ECB's flytning til Grossmarkthalle-grunden er en af hovedhjørnestenene i byudviklingen af Ostend-kvarteret.