Menu

Amplasament

Găsirea unui amplasament corespunzător

Plan de ansamblu

Plan de ansamblu

© Banca Centrală Europeană

În anul 1998, Banca Centrală Europeană (BCE) a început căutarea unui amplasament corespunzător pentru construirea noului său sediu la Frankfurt. În total, au fost examinate 35 de amplasamente, unul dintre acestea fiind Grossmarkthalle (hala pieței de gros de fructe și legume a orașului) din cartierul Ostend.

Studiul de fezabilitate

Potrivit concluziilor unui studiu de fezabilitate, realizat în colaborare cu biroul de arhitectură Jourdan & Müller din Frankfurt în anul 1999, amplasamentul Grossmarkthalle a fost considerat eminamente adecvat construirii noului sediu al BCE, vechea hală a pieței putând fi încorporată ca atare în noua clădire. La începutul anului 2002, oficialitățile orașului Frankfurt și BCE au semnat un contract de vânzare-cumpărare.

„Bazilica legumelor”

Grossmarkthalle, 2002

Grossmarkthalle, 2002

© BCE/KingAir Luftfoto

Grossmarkthalle – sau „Gemieskirch” („bazilica legumelor”), cum mai era denumită popular – era locul în care, până în luna iunie 2004, își desfășurau activitatea comercianții de legume și fructe. Produsele agricole de la piața de gros erau livrate pe o rază de 200 km în jurul orașului Frankfurt. Astăzi, piața de gros se află la Frischezentrum, un nou complex în cartierul Kalbach.

Farmecul postindustrial

Situată între docurile Osthafen și centrul orașului, Grossmarkthalle are deja bune legături de infrastructură, create pentru a răspunde cerințelor funcționale ale fostei piețe de gros. Deși multe hambare și depozite de livrare, cheiuri de descărcare și linii ferate dezafectate și-au lăsat amprenta industrială asupra locului, de la desființarea pieței, zona s-a aflat într-o stare de tranziție de la industrie la servicii. Începând cu ultimul deceniu al secolului trecut, același lucru s-a întâmplat și cu zonele învecinate din oraș. De exemplu, strada care mărginește partea estică a Grossmarkthalle (Oskar-von-Miller-Strasse) a fost complet refăcută cu clădiri de locuințe și de birouri. Mutarea sediului BCE pe amplasamentul Grossmarkthalle constituie un element‑cheie în dezvoltarea urbană a cartierului Ostend.