Menu

Lokacija

Pronalaženje primjerene lokacije

Lokacija Grossmarkthallea (i okolice)

Lokacijski nacrt Grossmarkthallea

© Europska središnja banka

Europska središnja banka (ESB) započela je 1998. tražiti primjerenu lokaciju u Frankfurtu na kojoj bi sagradila svoju novu zgradu. Pregledano je ukupno 35 lokacija, a među njima i Grossmarkthalle (nekadašnja gradska veletržnica voća i povrća) u četvrti Ostend.

Studija izvedivosti

U sklopu studije izvedivosti, provedene 1999. godine zajedno s frankfurtskim arhitektonskim uredom Jourdan & Müller, pokazalo se da je lokacija Grossmarkthallea izrazito prikladna za izgradnju nove zgrade ESB-a i da bi se i sama zgrada stare tržnice mogla dobro uklopiti u novo sjedište ESB-a. Grad Frankfurt i ESB potpisali su ugovor o kupnji početkom 2002.

»Povrtna crkva«

Grossmarkthalle, 2002.

Grossmarkthalle, 2002.

© ESB / KingAir Luftfoto

Grossmarkthalle ili »Gemieskirch« (povrtna crkva), kako je mještani nazivaju, bila je do lipnja 2004. tržnica na kojoj su prodavači voća i povrća kupovali i prodavali svoju robu. Proizvodi s veletržnice dostavljali su se u krugu do 200 km oko Frankfurta. Danas se veletržnica nalazi u novom kompleksu Frischezentrum u četvrti Kalbach.

Postindustrijski šarm

Lokacija Grossmarkthallea između dokova luke Osthafen i gradskog središta dobro je infrastrukturno povezana, što je bilo potrebno za funkcioniranje veletržnice i od nje je naslijeđeno. Iako su brojna dostavna i druga skladišta, molovi i napuštene teretne željezničke pruge ostavile svoj industrijski pečat na toj lokaciji, ona se od iseljenja veletržnice nalazi u stanju prijelaza s industrijske na uslužnu namjenu. Od posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća isto vrijedi i za okolna područja grada. Tako je, na primjer, ulica zapadno od Grossmarkthallea (Oskar-von-Miller-Strasse) potpuno preuređena i sada su ondje stambene i poslovne zgrade. Preseljenje ESB-a na lokaciju Grossmarkthallea jedan je od ključnih elemenata urbanističkog razvoja četvrti Ostend.