Valutareserver och egna medel
Valutareserver
ECB:s valutareserver säkerställer att ECB har tillräckligt med likviditet för att utföra valutatransaktioner om det behövs. Valutareserverna upprättades från början för att överföra valutareserver från de nationella centralbankerna i euroområdet när tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen började den 1 januari 1999.
Målen för förvaltningen av ECB:s valutareserver är, i ordningsföljd efter betydelse: likviditet, säkerhet och avkastning.
ECB:s valutareservportfölj består av US-dollar, japanska yen, kinesiska renminbi (CNY), guld och särskilda dragningsrätter. Portföljens exakta sammansättning ändras över tiden och återspeglar förändringar i de investerade tillgångarnas marknadsvärde samt ECB:s valuta- och guldtransaktioner.
Reserverna i US-dollar, japanska yen och kinesiska renminbi (CNY) förvaltas aktivt av ECB och vissa nationella centralbanker i euroområdet som vill ta del i denna förvaltning. De agerar då som ombud för ECB. Nationella centralbanker kan välja att slå samman sin operativa verksamhet för förvaltningen av ECB:s valutareserver med andra nationella centralbanker. Varje nationell centralbank eller grupp av nationella centralbanker som samarbetar brukar förvalta en portfölj med US-dollar eller japanska yen för ECB:s räkning.
ECB säljer guld i enlighet med centralbankernas överenskommelse om guld och ”Joint Statement on Gold” (gemensamt uttalande om guld), se länk till pressmeddelande nedan. ECB har undertecknat dessa avtal.
För att se de senaste siffrorna för de officiella reservtillgångarna går du till Template on international reserves and foreign currency liquidity (endast på engelska).
För mer information om valutareserven, se Statistics on international reserves (endast på engelska).
- Trends in central banks’ foreign currency reserves and the case of the ECB, Economic Bulletin Issue 7, ECB, november 2019 (endast på engelska och sex andra språk)
- ”Portfolio management at the ECB”, Månadsrapporten, ECB, april 2006 (endast på engelska)
- ”Foreign exchange reserves and operations of the Eurosystem”, Månadsrapporten, ECB, januari 2000 (endast på engelska)
Rättsakter
ECB:s rättsakter om valutareserver, publicerade i Europeiska unionens officiella tidning, finns på ECB:s webbplats: Rättsliga instrument.
Pressmeddelanden
Pressmeddelanden om ECB:s guldförsäljning och centralbankernas överenskommelse om guld finns på ECB:s webbplats under Media.
Extern länk
IMF guidelines for foreign exchange reserve management (20 september 2001)Egna medel
ECB:s egna medel ger inkomster som delvis bidrar till att täcka driftskostnaderna.
Portföljen investeras i eurodenominerade tillgångar för att maximera avkastningen, men med begränsningar vad gäller risker.
ECB:s egna medel består av:
- de investerade andelarna av ECB:s inbetalade kapital
- medel som ibland hålls i den allmänna reservfonden
- avsättningar för valutakurs-, ränte- och guldprisrisker.
Uppgifter den 31 december 2018 (miljarder EUR) | |
---|---|
ECB:s egna medel (marknadsvärde) | 20,5 |
Riskhantering
För mer se ECB:s årsbokslut, som är en del av .
Effektiv tilldelning och förvaltning av valutareserver främjar likviditeten som behövs för att uppfylla det politiska mandatet och samtidigt minimera kostnaderna för att hålla reserver. Riskhantering kan bidra till dessa mål genom att hantera och kontrollera exponeringen mot finansiell risk.
ECB är direkt ansvarig för att hantera de risker som portföljerna medför, även portföljerna för valutareserv och egna medel. Riskhantering innebär hantering och bevakning av de finansiella riskerna för ECB, antingen direkt eller också via Eurosystemets nationella centralbanker när de agerar som ombud för ECB. Dessa risker inkluderar marknads-, kredit- och likviditetsrisker och omfattar fyra viktiga ansvarsområden:
- beslut om limiter för kredit- och marknadsrisker
- efterlevnad
- mätning och rapportering av riskexponering och resultat
- strategisk allokering av tillgångar.
Den oberoende rapporteringen av risk och resultat är en av de viktigaste punkterna i ECB:s investeringsramverk. För att undvika potentiella intressekonflikter hanteras finansiella risker som uppkommer i portföljförvaltningen av direktoratet för riskhantering, som rapporterar direkt till direktionen.