European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Nemzetközi tartalék, saját vagyonalap

Nemzetközi tartalék

Az EKB nemzetközi tartaléka biztosítja, hogy igény esetén elegendő likvid forrással rendelkezzen a devizatartalék-műveletek lebonyolításához. A nemzetközi tartalék képzésének eredete oda vezethető vissza, hogy amikor 1999. január 1-jén a gazdasági és monetáris unió a harmadik szakaszába lépett, az euroövezeti nemzeti központi bankok nemzetközi tartalékeszközeik egy részét átadták az EKB-nak.

Az EKB tartalékgazdálkodásának céljai fontossági sorrendben a likviditás, a biztonság és a hozam.

Nemzetközi tartalékportfóliójának összetevői az USA-dollár, japán jen és kínai renminbi (CNY) devizatartalék, az aranytartalék és a különleges lehívási jogok (SDR). Az összetétel idővel módosul, mivel változik a befektetett eszközök piaci értékelése, és ahogy az EKB deviza- és arany­műveleteket végez.

Az amerikai dollárban, japán jenben és kínai renminbiben (CNY) denominált tartalékkal az EKB és a megbízottjaként eljáró egyes euroövezeti központi bankok aktívan gazdálkodnak. A központi bankok összevontan is végezhetik az EKB nemzetközi tartalékainak operatív kezelését. Minden egyes nemzeti központi bank vagy központi banki csoport az EKB megbízásából általában egyetlen dollár- vagy jenalapú portfólióval gazdálkodik.

Az EKB az aranyértékesítést az aranyról szóló központi banki megállapodással és közös nyilatkozattal teljes összhangban végzi (lásd alább a sajtóközleményekhez vezető hivatkozást), és a megállapodások egyik aláírója.

A hivatalos tartalékokról a legfrissebb számadatok a nemzetközi tartalékkal és a devizalikviditással kapcsolatos táblán olvashatók.

A nemzetközi tartalékkal kapcsolatban további információk a nemzetközitartalék-statisztika oldalon találhatók.

  • Trends in central banks’ foreign currency reserves and the case of the ECB, (Központi banki devizatartalék-trendek és az EKB esete), Gazdasági jelentés, 7. szám, EKB, 2019. November
  • „Portfolio management at the ECB”, (Portfóliógazdálkodás az EKB-ban) Havi jelentés, EKB, 2006. április
  • „Foreign exchange reserves and operations of the Eurosystem”, (Az eurorendszer devizatartaléka és devizaműveletei), Havi jelentés, EKB, 2000. január

Vonatkozó jogszabályok

Az EKB nemzetközi tartalékokról szóló jogi aktusai az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett formában az EUR-Lex „Jogi keret“ szekciójában olvashatók.

Kapcsolódó sajtóközlemények

Az EKB aranyeladásáról szóló sajtóközlemények és az aranyról szóló közös nyilatkozat az EKB honlapjának Média oldalain érhető el.

Külső hivatkozás

„IMF guidelines for foreign exchange reserve management” (Az IMF devizatartalék-kezelésre vonatkozó iránymutatásai) [2001. szeptember 20.]

Saját vagyonalap

Az EKB saját vagyonalap-portfóliója jövedelmet biztosít az EKB-nak a felügyeleti feladatai ellátásához nem kapcsolódó működési költségek finanszírozásához. A portfóliót euroalapú eszközökbe fektetjük, betartva a kockázati kontrollrendszer által megszabott értékhatárokat.

A vagyonalap-portfólióban elsősorban az EKB pénzügyi erőforrásai vannak befektetve, nevezetesen:

  • Az EKB-nak befizetett tőke;
  • az általános tartalékalap-állományok és a pénzügyi kockázati céltartalék.

A bevételek újbóli befektetése és az értékpapírok piaci árú értékelése miatt a saját vagyonalap-portfólió és a pénzügyi erőforrások nagysága nem feltétlenül egyezik meg.

2020. végi számadat (milliárd €)
Az EKB saját vagyonalap-portfóliója (piaci érték) 20,7

További részletekért lásd az EKB Éves jelentésében foglalt Éves beszámolót.

Kockázatkezelés

A nemzetközi tartalék hatékony elosztása és kezelése biztosítja azokat a likvid forrásokat, amelyekkel a monetáris politikai feladatok elláthatók, ugyanakkor a tartalékolási költségek a lehető legkisebbre szoríthatók. A kockázatkezelés során a pénzügyi kockázatnak való kitettség szabályozásával, ellenőrzésével járulnak hozzá a fenti célok eléréséhez.

Az EKB közvetlenül látja el mind a nemzetközi tartalék-, mind a saját vagyonalap-portfólióhoz kapcsolódó kockázatkezelési funkciót. Függetlenül attól, hogy közvetlenül vagy megbízott eurorendszertag nemzeti központi bankon keresztül viseli a kockázatot, pénzügyi kockázatkezelése és -ellenőrzése a piaci, a hitel- és a likviditási kockázatra irányul, és az alábbi négy felelősségi kört foglalja magában:

  • a hitel- és a piaci kockázati határértékek megállapítása;
  • jogkövetés;
  • a kockázatvállalás és a teljesítmény mérése, a vonatkozó adatszolgáltatás;
  • stratégiai eszközelosztás.

A kockázatvállalással és a teljesítménnyel kapcsolatos független adatszolgáltatás az EKB befektetési rendszerének egyik fontos jellemzője. Az esetleges összeférhetetlenség kiküszöbölése végett a portfóliógazdálkodáshoz kapcsolódó pénzügyi kockázatokat a Kockázatkezelési Igazgatóság végzi, amely közvetlenül az EKB Igazgatóságának számol be.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Ebben a szekcióban található oldalak