Menu

Груб строеж

Начало на строителството

План на обекта

План на обекта

© Европейска централна банка

Строителните работи по новата сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започнат през пролетта на 2010 г. Пакетът „Груб строеж“ включва грубия строеж на всички сгради, от които се състои новата централа на ЕЦБ, необходимата стоманена конструкция и реставрацията на Гросмарктхале.

Изграждане на новата сграда

Структурата на двете офисни кули се основава на рамкова конструкция от армиран бетон. Северната кула ще бъде 45-етажна, а южната - 43-етажна. Стоманени ферми и свързващи платформи в атриума съединяват двете кули и оформят една статична конструкция.

Реставрация на Гросмарктхале

Голяма част от строителните работи е съсредоточена върху реставрацията на сградата Гросмарктхале, построена по проект на професор Мартин Елзесер през периода 1926-1928 г. Основният облик на сградата ще бъде съхранен, като фасадите и повърхностите ще бъдат реставрирани в съответствие с нареждането за консервация.
Новите функционални помещения на ЕЦБ – конферентният център и центърът за посетители, ресторантът за служители, кафенетата и зоната за пресконференции – ще бъдат вградени в халето като отделни вътрешни сгради (на принципа сграда в сградата) и ще бъдат изградени като композитни конструкции от армиран бетон.

График

Предвижда се грубият строеж да приключи до пролетта на 2012 г.