Menu

Konstrukcijski radovi

Početak građevinskih radova

Lokacijski nacrt

Lokacijski nacrt

© Europska središnja banka

Građevinski radovi na novoj zgradi ESB-a započeli su u proljeće 2010., a kamen temeljac položen je 19. svibnja. Prvo je trebalo izvesti konstrukcijske radove na svim dijelovima zgrade, izraditi pripadajuće elemente od čelika i restaurirati Grossmarkthalle.

Izgradnja nove zgrade

Dva poslovna tornja imaju konstrukcijski okvir od armiranog betona. Sjeverni toranj ima 45 katova, a južni 43. Tornjevi su povezani čeličnim rešetkama i platformama za prijelaz iz tornja u toranj u atriju, čime se stvara jedinstvena statična konstrukcija.

Restauracija Grossmarkthallea

Velik dio građevinskih radova bio je usmjeren na restauraciju zgrade Grossmarkthalle, izgrađene prema projektu Martina Elsaessera u razdoblju od 1926. do 1928. godine. Očuvan je osnovni izgled Grossmarkthallea, a vanjski zidovi i površine obnovljeni su u skladu sa zahtjevima očuvanja spomenika.
Funkcionalni prostori ESB-a, kao što su centar za posjetitelje, restoran za zaposlenike i konferencijski centar, zasebne su konstrukcije čeličnih okvira koje su ugrađene u zgradu veletržnice na temelju koncepta »kuće u kući«.

Ključni datumi

Svečanost povodom dovršetka glavnih konstrukcijskih radova održana je 20. rujna 2012.