Menu

Szerkezetátalakítás

Az építkezés kezdete

Alaprajz

Alaprajz

© Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank (EKB) új székházának kivitelezési munkálatai 2010 tavaszán kezdődnek el. A szerkezetkialakítási munkákat magában foglaló csomag az új épületekhez, az acélszerkezethez és a csarnok restaurálásához kapcsolódó összes szerkezetkonstrukciós feladatot magában foglalja.

Az új székház megépítése

A két irodatorony statikai terve vasbetonszerkezet használatán alapul. A 45 emeletes északi tornyot és a 43 emeletes déli tornyot acélvázszerkezetek és az átrium összekötő szintjei kapcsolják majd össze, egységes statikai szerkezetet alkotva.

A Nagyvásárcsarnok restaurálása

Az építkezés nagy részét a Martin Elsaesser professzor tervei alapján 1926 és 1928 között épült vásárcsarnok restaurálása teszi ki. Megmarad a csarnok jellegzetes arculata: a homlokzatokat, felületeket a műemlékvédelmi jogszabályban előírtak szerint állítják vissza.
Az új funkcionális helyiségek – a konferencia- és látogatóközpont, üzemi étkezde, kávézó, sajtószoba – különálló belső épületekként (a ház a házban koncepció szerint) a csarnokban foglalnak majd helyet vasbetonszerkezet-technológiával megépítve.

Ütemterv

A szerkezeti munkák befejezését 2012 tavaszára tervezik.