Menu

Какво представлява биткойн?

13 февруари 2018 г.

Наричат биткойн виртуална валута. Но какво представлява той всъщност и какво значение има за истинските валути?

По същество биткойн е нещо като дигитален жетон, който може да се разменя електронно. Той не съществува във физическа форма. Биткойн се създават и следят посредством компютърна мрежа, която използва сложни математически формули, а не от определена институция или организация.

И така, биткойн е виртуален, но валута не е. Защо?

Биткойн

Зад него не стои никой

Биткойн не се емитира от централен орган на публичната власт. Ако например разполагате с банкнота от 10 €, ЕЦБ гарантира, че имате право да плащате с нея навсякъде в еврозоната. Никой не гарантира правото да използвате биткойн и никой не предприема действия, за да поддържа стабилна стойността му.
Биткойн

Той не е широко прието средство за плащане

Ако биткойн беше парична единица, би се очаквало той да може да се използва навсякъде. Всъщност обаче много малко са местата, където можете да платите с биткойн. А и там, където можете, сделките се извършват бавно и разходите са високи.
Биткойн

Ползвателите не са защитени

Възможно е биткойн да стане обект на хакерска кражба. Ако това се случи, не разполагате с правна защита.
Биткойн

Той е твърде нестабилен

Една парична единица трябва да бъде надеждно средство за съхранение на стойността, така че да можете да сте сигурни, че с парите си ще можете да купите в общи линии същото количество стоки и услуги и днес, и утре, и догодина по същото време. Биткойн не е стабилен. Стойността му скача и пропада главоломно в рамките на броени дни.

А ако не е валута, какво е тогава?

Биткойн е спекулативен актив. С други думи, той е нещо, на което можете хазартно да заложите, за да спечелите, но с риск да загубите вложеното.

Ще забрани ли ЕЦБ биткойн?

ЕЦБ няма отговорността да забранява или регулира биткойн или други криптовалути. Като се има предвид обаче, че потребителите не са защитени, важно е да се действа предпазливо.