Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a bitcoin?

2018. február 13.

A bitcoint kikiáltották virtuális pénznemnek. De mi is valójában, és mi a szerepe a valódi pénznemekhez viszonyítva?

Lényegében egy elektronikusan forgalmazható digitális utalvány, amely nem létezik fizikai formában. Valamely hatóság vagy szervezet helyett komplex matematikai képleteket alkalmazó számítógép-hálózat hozza létre és követi nyomon.

Tehát valóban virtuális, viszont nem pénznem. Miért nem?

Bitcoin

Senki sem áll mögötte

Bitcoin

A bitcoint nem központi hatóság bocsátja ki. Amikor például egy 10 €-s bankjegyet tartunk a kezünkben, az EKB garantálja azt a jogunkat, hogy euroövezet-szerte bárhol fizethetünk vele. A bitcoin használati jogát senki sem biztosítja, nem foglalkoznak az értékének a stabilan tartásával.

Nem általánosan elfogadott fizetési mód

Bitcoin

Ha a bitcoin pénznem lenne, elvárhatnánk, hogy széleskörűen használható legyen. Valójában azonban igen kevés helyen fizethetünk vele. Még ahol lehet is, ott is lassúak és drágák az ügyletek.

A felhasználóknak nincs védelme

Bitcoin

A hackerek például ellophatják a bitcoinunkat, és ilyenkor nincs jogi védettségünk.

Túlságosan változékony

Ha nem pénznem, akkor micsoda?

Egy pénznemtől elvárható, hogy megbízható értékőrző legyen azért, hogy biztosak lehessünk benne, hogy a pénzünkön többé-kevésbé ugyanannyi árut vásárolhatunk ma, mint holnap vagy jövőre ugyanebben az időpontban. A bitcoin nem stabil. Néhány napon belül magasra szökött, majd hatalmasat zuhant az értéke.

A bitcoin egy spekulatív eszköz, tehát nyereségszerzésre játszhatunk vele. Közben azonban vállalnunk kell a kockázatot, hogy elveszítjük a befektetésünket.

Betiltja az EKB a bitcoint?

A bitcoin és egyéb kriptodevizák betiltása és szabályozása nem az EKB hatásköre. Ugyanakkor a fogyasztóvédelem hiánya miatt fontos, hogy körültekintően járjunk el vele kapcsolatban.