Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Što je bitcoin?

13. veljače 2018.

Bitcoin je nazvan virtualnom valutom. Ali što je on zapravo i kakve su implikacije za prave valute?

Riječ je o digitalnom žetonu koji se može elektronički razmjenjivati. Ne postoji u fizičkom obliku. Bitcoine ne stvara i o njima ne vodi evidenciju nadležno tijelo ni organizacija, to čine mreže računala koje se služe složenim matematičkim formulama.

Prema tome, bitcoin je doista virtualan, ali nije valuta.

Bitcoin

Nitko ne jamči za njega.

Bitcoin

Bitcoin ne izdaje središnje tijelo javne vlasti. Kada, na primjer, u rukama imate novčanicu od 10 €, ESB vam jamči da njome možete plaćati u cijelom europodručju. Nitko vam ne jamči da ga možete upotrijebiti niti radi na održavanju njegove stabilnosti.

Uglavnom se ne može upotrijebiti za plaćanje.

Bitcoin

Da je bitcoin valuta, mogli biste očekivati da je možete upotrijebiti na brojnim mjestima. Bitcoinom možete plaćati na vrlo malo mjesta. A na njima su transakcije spore i skupe.

Korisnici nisu zaštićeni.

Bitcoin

Hakeri mogu ukrasti bitcoine. Ako vam se to dogodi, nemate pravnu zaštitu.

Njegova vrijednost pretjerano je volatilna.

Ako bitcoin nije valuta, što jest?

Valuta bi trebala biti pouzdana pohrana vrijednosti kako biste bili sigurni da novcem koji imate možete kupiti više ili manje jednaku količinu stvari danas, sutra ili u ovo vrijeme sljedeće godine. Bitcoin nije stabilan. Njegova vrijednost dramatično je porasla i srušila se u samo nekoliko dana.

Bitcoin je imovina za špekulativna ulaganja. Drugim riječima, možete riskirati i uložiti u nju kako biste ostvarili dobit, ali postoji opasnost da ćete uloženo izgubiti.

Hoće li ESB zabraniti bitcoin?

ESB nije odgovoran za zabranu ni regulaciju bitcoina kao ni ostalih valuta. No, imajući u vidu da zaštite potrošača nema, treba biti na oprezu.