Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă Bitcoin?

13 februarie 2018

Bitcoin a fost etichetat drept monedă virtuală. Dar ce este, de fapt, și ce implicații are pentru monedele reale?

În esență, Bitcoin este un simbol digital care poate fi tranzacționat electronic. Acesta nu există în formă fizică. Bitcoin este creat și monitorizat de o rețea de calculatoare pe baza unor formule matematice complexe, și nu de o autoritate sau o organizație unică.

Prin urmare, este, într-adevăr, virtual, dar nu reprezintă o monedă. De ce nu?

Bitcoin

Nu este susținut de nicio autoritate

Bitcoin

Bitcoin nu este emis de o autoritate publică centrală. Când dețineți o bancnotă de 10 EUR, de exemplu, BCE vă garantează dreptul de a plăti cu ea oriunde în zona euro. Nimeni nu vă asigură dreptul de a utiliza Bitcoin și nici nu întreprinde demersuri pentru a menține valoarea acestuia stabilă.

Nu reprezintă o formă de plată general acceptată

Bitcoin

Dacă Bitcoin ar fi o monedă, v-ați aștepta să o puteți utiliza în numeroase situații. Dar, în realitate, există foarte puține locuri în care puteți plăti cu Bitcoin. Și acolo unde este posibilă utilizarea acestuia, tranzacțiile sunt lente și costisitoare.

Utilizatorii nu sunt protejați

Bitcoin

Hackerii pot fura Bitcoin. Într-o astfel de situație, nu dispuneți de nicio protecție legală.

Este prea volatil

Dacă nu este o monedă, atunci ce este?

O monedă ar trebui să reprezinte un mijloc de tezaurizare fiabil, astfel încât să aveți siguranța că banii de care dispuneți vor permite achiziționarea mai mult sau mai puțin a aceluiași volum de bunuri atât astăzi, cât și mâine sau în aceeași perioadă anul viitor. Bitcoin nu este stabil. Valoarea sa a atins brusc niveluri foarte ridicate și a scăzut vertiginos în decursul a numai câteva zile.

Bitcoin este un activ speculativ. Cu alte cuvinte, este ceva pe care poți miza pentru a obține profit, cu riscul de a pierde investiția.

Va interzice BCE Bitcoin?

Interzicerea sau reglementarea Bitcoin ori a altor monede criptografice nu ține de responsabilitatea BCE. Dar, dată fiind absența protecției consumatorilor, este important să se acționeze cu prudență.