Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj je bitcoin?

13. februar 2018

Bitcoinu pravijo tudi virtualna valuta. A kaj to sploh je in kaj pomeni za prave valute?

Bitcoin je pravzaprav digitalni žeton, katerega menjava poteka elektronsko, saj v fizični obliki sploh ne obstaja. Bitcoine namesto enega samega organa oziroma organizacije ustvarja in spremlja mreža računalnikov, ki pri tem uporablja zapletene matematične formule.

Torej je virtualen, ni pa valuta. Zakaj ne?

Bitcoin

Nihče ne stoji za njim

Bitcoin

Bitcoina ne izdaja centralni javni organ. Če imate v žepu denimo bankovec za 10 €, vam ECB jamči pravico, da z njim plačujete kjerkoli v euroobmočju. Nihče pa vam niti ne jamči pravice do uporabe bitcoina niti si ne prizadeva, da bi mu ohranjal stabilno vrednost.

Ni splošno sprejeta oblika plačevanja

Bitcoin

Če bi bil bitcoin valuta, bi bilo pričakovati, da ga boste lahko uporabljali povsod. V resnici pa je krajev, kjer lahko plačujete z bitcoinom, zelo malo. Tam, kjer lahko, pa so transakcije počasne in drage.

Uporabniki niso zaščiteni

Bitcoin

Možno je, da bitcoine ukradejo hekerji. Če se vam to zgodi, nimate nobene pravne zaščite.

Je preveč volatilen

Če torej ni valuta, kaj pa je?

Valuta mora biti zanesljiv hranilec vrednosti. Dajati vam mora občutek, da boste z denarjem, ki ga imate, danes kupili približno enako količino stvari kot jutri oziroma čez eno leto. Bitcoin pa ni stabilen. Njegova vrednost se je v preteklosti že bliskovito zvišala in znižala v zgolj nekaj dneh.

Bitcoin je špekulativno premoženje. Z drugimi besedami: z njim lahko poskusite srečo in ustvarite dobiček, vendar pri tem obstaja tveganje, da boste naložbo izgubili.

Bo ECB prepovedala bitcoin?

ECB ni odgovorna za prepovedovanje ali reguliranje bitcoina oziroma katerekoli druge kriptovalute. Ker pa potrošniki niso zavarovani, velja z bitcoinom ravnati previdno.