Hakuehdot
Home Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisu Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:ss
Ehdotukset
Lajitteluperuste

Mikä on bitcoin?

13.2.2018

Bitcoinia kutsutaan digitaaliseksi virtuaalivaluutaksi. Mikä se oikein on, ja miten se eroaa virallisista valuutoista?

Periaatteessa bitcoin on digitaalinen rahake, jota voidaan käyttää sähköisenä maksuvälineenä. Bitcoinit ovat olemassa vain digitaalisessa muodossa. Bitcoinit luodaan ja niitä säilytetään tietokoneiden muodostaman vertaisverkon tietokannassa käyttämällä monimutkaisia matemaattisia kaavoja. Bitcoineja ei siis hallinnoi mikään yksittäinen viranomainen tai organisaatio.

Bitcoin on siis kyllä digitaalinen, mutta valuutta se ei ole. Miksi?

Bitcoin

Mikään taho ei hallinnoi bitcoinia

Bitcoin

Bitcoinia ei laske liikkeeseen mikään keskusviranomainen tai julkinen organisaatio. Kukaan ei takaa, että bitcoin kelpaa maksuvälineenä tai että sen arvo pysyy vakaana. Sen sijaan voidaan olla varmoja, että 10 euron seteli kelpaa maksuksi kaikkialla euroalueella, sillä EKP takaa sen.

Bitcoin ei ole yleisesti hyväksytty maksuväline

Bitcoin

Jos bitcoin olisi valuutta, sitä voitaisiin käyttää laajalti. Bitcoinit kuitenkin käyvät maksuksi vain harvoin, ja silloinkin maksutapahtumat ovat hitaita ja kalliita.

Bitcoinin käyttäjillä ei ole suojaa

Bitcoin

Jos hakkerit varastavat bitcoinit, käyttäjillä ei ole mitään oikeusturvaa.

Bitcoinin arvo vaihtelee suuresti

Jos bitcoin ei ole valuutta, mikä se on?

Valuutan tulee olla luotettava arvon säilyttäjä, jotta käyttäjät voivat olla varmoja, että rahalla saa suurin piirtein saman verran tavaroita tai palveluja tänään, huomenna tai samaan aikaan ensi vuonna. Bitcoin ei ole vakaa. Sen arvo voi muutaman päivän aikana nousta taivaisiin ja laskea yhtä nopeasti.

Bitcoin on spekulatiivinen omaisuuserä. Toisin sanoen sillä voidaan keinotella ja tavoitella voittoa, mutta riski sijoituksen menettämisestä on suuri.

Kieltääkö EKP bitcoinin?

EKP:n tehtävänä ei ole kieltää tai säännellä bitcoinia tai muita digitaalisia valuuttoja. Se kuitenkin kehottaa harkitsemaan tarkasti, kannattaako digitaalisia valuuttoja käyttää, sillä niihin liittyy suuri riski.