Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is de bitcoin?

13 februari 2018

De bitcoin wordt wel een virtuele valuta genoemd. Maar wat is de bitcoin eigenlijk en wat betekent deze voor echte valuta's?

De bitcoin is in wezen een digitale munteenheid die elektronisch kan worden uitgewisseld. Bitcoins bestaan niet als fysiek object. Bitcoins worden gecreëerd en gevolgd door een netwerk van computers waarbij gebruik gemaakt wordt van complexe wiskundige formules, in plaats van door één autoriteit of organisatie.

Dus wel virtueel, maar geen 'echte' valuta. Waarom dan niet?

Bitcoin

Er staat niemand achter

Bitcoin

De bitcoin wordt niet uitgegeven door een centrale overheidsinstantie. Wanneer u bijvoorbeeld een €10-biljet in bezit hebt, dan garandeert de ECB uw recht om er overal in het eurogebied mee te betalen. Niemand waarborgt echter uw recht bitcoins te gebruiken of streeft ernaar de waarde ervan stabiel te houden.

De bitcoin is geen algemeen geaccepteerde vorm van betaling

Bitcoin

Als de bitcoin een valuta zou zijn, dan zou je verwachten dat je deze op vele plaatsen zou kunnen gebruiken. Maar er zijn in werkelijkheid maar weinig plaatsen waar je met bitcoins kunt betalen. En waar dat wel kan, zijn de transacties traag en duur.

De gebruikers worden niet beschermd

Bitcoin

Hackers kunnen bitcoins stelen. Als dat gebeurt, heeft u geen juridische bescherming.

De bitcoin is te volatiel

Maar als de bitcoin geen valuta is, wat is het dan wel?

Een valuta dient een betrouwbaar waardeopslagmiddel te zijn, zodat u er zeker van kunt zijn dat u met uw geld vandaag min of meer dezelfde hoeveelheid dingen kunt kopen als morgen of rond dezelfde tijd volgend jaar. De bitcoin is niet stabiel. Het komt voor dat de waarde ervan binnen een paar dagen zowel extreem stijgt als dramatisch daalt.

De bitcoin heeft een speculatief karakter. Met andere woorden, de bitcoin is iets waarmee je kunt gokken op winst, maar wel met een risico dat u uw investering zult verliezen.

Gaat de ECB de bitcoin verbieden?

Het is niet de verantwoordelijkheid van de ECB de bitcoin of andere zogeheten cryptovaluta's te verbieden. Maar gezien het gebrek aan consumentenbescherming is het belangrijk voorzichtigheid te betrachten.