Menu

Hvad er bitcoin?

13. februar 2018

Bitcoin har fået prædikatet virtuel valuta. Men hvad er bitcoin egentlig, og hvad indebærer det for rigtige valutaer?

Bitcoin er i bund og grund en digital grundenhed, som kan udveksles elektronisk. Den eksisterer ikke i fysisk form. Bitcoins skabes, og der holdes rede på dem, via et netværk af computere, der anvender komplekse matematiske formler. Det sker ikke via en fælles myndighed eller organisation.

Så ja til virtuel, men nej til valuta. Hvorfor?

Bitcoin

Ingen understøtter bitcoin

Bitcoin udstedes ikke af en central offentlig myndighed. Når man fx har en 10-euroseddel, garanterer ECB, at man har ret til at betale med den overalt i euroområdet. Ingen sikrer ens ret til at anvende bitcoin eller arbejder på at holde dens værdi stabil.
Bitcoin

Bitcoin er ikke et almindeligt accepteret betalingsmiddel

Hvis bitcoin var en valuta, ville man forvente at kunne anvende den mange steder. Der er dog reelt kun meget få steder, hvor man kan betale med bitcoin. Og der er transaktionerne langsomme og dyre.
Bitcoin

Brugerne er ikke beskyttede

Det er muligt for hackere at stjæle bitcoin. Hvis det sker, har man ingen retsbeskyttelse.
Bitcoin

Kursen er for volatil

En valuta bør være et pålideligt værdiopbevaringsmiddel, således at det er sikret, at man med de penge, man har, kan købe ting til mere eller mindre den samme værdi i dag som i morgen eller om et år. Bitcoin er ikke stabil. Værdien af bitcoin er både røget kraftigt i vejret og raslet ned inden for få dage.

Hvis det ikke er en valuta, hvad er det så?

Bitcoin er et spekulativt aktiv. Sagt med andre ord er det noget, man kan spille på for at opnå en gevinst, men med risiko for at tabe sin investering.

Vil ECB forbyde bitcoin?

Det er ikke ECB's ansvar at forbyde eller regulere bitcoin eller andre kryptovalutaer. Men på grund af den manglende forbrugerbeskyttelse er det vigtigt at mane til forsigtighed.