European Central Bank - eurosystem
Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Euron utanför Europa

24 januari 2017 (uppdaterat den: 1 februari 2020)

Runt 346 miljoner människor i euroområdet använder eurosedlar och euromynt i sina dagliga liv. Men visste du att euron också används utanför Europeiska unionen och till och med utanför vår världsdel? Ta reda på var!

Euron utanför Europa
Euroområdet
Övriga medlemsländer i EU

Kanarieöarna (Spanien)

Kanarieöarna är en ögrupp i Atlanten och är en självständig spansk region. De är en utomeuropeisk del av EU och är en del av euroområdet även om de inte geografiskt sett tillhör Europa.

Ceuta och Melilla (Spanien)

Ceuta och Melilla är två självständiga spanska städer som ligger på Afrikas norra kust. Medelhavet skiljer dem från spanska fastlandet. Eftersom de är en del av Spanien tillhör de EU. Därför betalar invånarna i städerna med euro.

Azorerna och Madeira (Portugal)

Azorerna och Madeira är två ögrupper i Atlanten och är självständiga portugisiska regioner. Precis som Kanarieöarna är de utomeuropeiska delar av EU och är därför med i euroområdet.

Mayotte och Réunion (Frankrike)

Mayotte och Réunion är två öar som ligger i Indiska oceanen, väster respektive öster om Madagaskar. Båda två är franska utomeuropeiska departement och därför även utomeuropeiska delar av EU. De som bor där betalar således med euro.

Saint Pierre och Miquelon (Frankrike)

Saint Pierre och Miquelon är en ögrupp utanför Kanadas östkust och är ett franskt utomeuropeiskt förvaltningsområde. Det betyder att de är en del av Frankrike, men inte en del av EU. Öarna har ett avtal med EU om att få använda euron.

Franska Guyana

Franska Guyana är ett franskt utomeuropeiskt departement som ligger på Sydamerikas norra atlantkust. Då det är en del av Frankrike räknas det som en utomeuropeisk del av EU och tillhör därför euroområdet.

Franska öar i Västindien

Öarna Guadeloupe och Martinique är franska utomeuropeiska departement i Västindien och därmed med i EU. Saint Martin är sedan 2007 ett utomeuropeiskt förvaltningsområde, men är fortfarande med i EU. Det utomeuropeiska förvaltningsområdet Saint-Barthélemy, som inte är del av EU, har ett monetärt avtal med EU om att få använda euron.

Mikrostater i Europa

De europeiska mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten är inte med i EU, men de har monetära avtal med EU. Det betyder att befolkningen som bor här använder euron som officiell valuta. De fyra staterna får dessutom ge ut en begränsad, egenutformad upplaga av mynt.

Kosovo och Montenegro

Kosovo och Montenegro på Balkan är inte med i EU, men de två länderna antog ensidigt euron 2002 och har sedan dess använt den som sin valuta. Det betyder att euron inte är lagligt betalningsmedel där, men behandlas som det av befolkningen. Före 2002 hade Kosovo och Montenegro tyska mark.