European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Euro izvan Europe

24. siječnja 2017. (posuvremenjeno 1. veljače 2020.)

U europodručju živi približno 346 milijuna ljudi koji se svakodnevno služe euronovčanicama i eurokovanicama. No jeste li znali da se euro upotrebljava i izvan Europske unije, pa čak i izvan Europe? Saznajte gdje!

Euro izvan Europe
europodručje
ostale članice EU-a

Kanarski otoci, Španjolska

Kanarski otoci su otočje u Atlantskom oceanu i jedna od autonomnih zajednica Španjolske. Jedna su od najudaljenijih regija EU‑a i dio su europodručja iako geografski ne pripadaju Europi.

Ceuta i Melilla, Španjolska

Ceuta i Melilla dva su autonomna španjolska grada smještena na sjevernoj obali Afrike. Od španjolskog kopna dijeli ih Sredozemno more. Budući da pripadaju Španjolskoj, dio su EU‑a i njihovi se stanovnici služe eurima.

Azori i Madeira, Portugal

Azori i Madeira dva su otočja u Atlantskom oceanu i dvije autonomne regije Portugala. Kao i Kanarski otoci, među najudaljenijim su regijama EU-a i pripadaju europodručju.

Mayotte i Réunion, Francuska

Mayotte i Réunion dva su otoka u Indijskom oceanu. Mayotte se nalazi zapadno od Madagaskara, a Réunion istočno. Oba su prekomorski departmani Francuske i među najudaljenijim su regijama EU‑a. Stoga njihovi stanovnici upotrebljavaju euro.

Sveti Petar i Mikelon, Francuska

Sveti Petar i Mikelon tvore otočje smješteno nedaleko od istočne obale Kanade i jedna su od prekomorskih zajednica Francuske. To znači da pripadaju Francuskoj, ali nisu dio EU‑a. Otoci su potpisali sporazum s EU-om kojim im se dopušta upotreba eura.

Francuska Gijana

Francuska Gijana prekomorski je departman Francuske smješten na sjevernoj atlantskoj obali Južne Amerike. Budući da pripada Francuskoj, Francuska Gijana jedna je od najudaljenijih regija EU-a te je stoga i dio europodručja.

Francuski otoci u Karibima

Francuski otoci Guadeloupe i Martinique prekomorski su departmani Francuske i dio EU-a. Sveti Martin postao je prekomorska zajednica Francuske 2007., ali je i dalje dio EU-a. Prekomorska zajednica Sveti Bartolomej, koja nije dio EU-a, potpisala je monetarni sporazum s EU-om kojim joj se dopušta upotreba eura.

Mikrodržave u Europi

Europske mikrodržave Andora, Monako, San Marino i Vatikanski Grad nisu dio EU-a, ali potpisale su monetarne sporazume s njime. To znači da je euro službena valuta koju njihovi stanovnici upotrebljavaju. Te četiri države mogu izdavati i određen broj kovanica s vlastitim dizajnom.

Kosovo i Crna Gora

Balkanske države Kosovo i Crna Gora nisu članice EU‑a. Te su dvije države 2002. jednostrano usvojile euro i otada je on njihova de facto valuta. To znači da euro ondje nije zakonsko sredstvo plaćanja, ali upotrebljava se kao da jest. Do 2002. stanovnici Kosova i Crne Gore upotrebljavali su njemačke marke.