European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De euro buiten Europa

24 januari 2017 (bijgewerkt op 1 februari 2020)

Ongeveer 346 miljoen mensen in het eurogebied maken dagelijks gebruik van de eurobankbiljetten en -munten. Maar wist u dat de euro ook wordt gebruikt buiten de Europese Unie en zelfs buiten het Europese continent? Wilt u weten waar?

De euro buiten Europa
Eurogebied
Overige EU-lidstaten

Canarische Eilanden (Spanje)

De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan en vormen een autonome regio van Spanje. Als een "ultraperifeer gebied" van de EU maken de eilanden deel uit van het eurogebied, ook al behoren ze in geografische zin niet tot Europa.

Ceuta en Melilla (Spanje)

Ceuta en Melilla zijn twee autonome Spaanse steden aan de noordkust van Afrika. Zij worden van het Spaanse vasteland gescheiden door de Middellandse Zee. Als deel van Spanje behoren ze tot de EU en hun inwoners gebruiken de euro.

De Azoren en Madeira (Portugal)

De Azoren en Madeira zijn twee eilandengroepen in de Atlantische Oceaan die samen de twee Autonome Regio's van Portugal vormen. Net als de Canarische Eilanden zijn ze ultraperifere gebieden van de EU en maken ze dus deel uit van het eurogebied.

Mayotte en Réunion (Frankrijk)

Mayotte en Réunion zijn twee eilanden in de Indische Oceaan, ten westen en ten oosten van Madagaskar. Beide zijn "overzeese departementen" van Frankrijk en ultraperifere gebieden van de EU. De mensen die daar wonen gebruiken dan ook de euro.

Saint Pierre en Miquelon (Frankrijk)

Saint Pierre en Miquelon vormen een eilandengroep voor de oostkust van Canada en vormen samen een "overzeese collectiviteit" van Frankrijk. Dit betekent dat ze deel uitmaken van Frankrijk maar niet van de EU. De eilanden hebben een overeenkomst getekend met de EU waardoor ze de euro mogen gebruiken.

Frans-Guyana

Frans-Guyana is een overzees departement van Frankrijk aan de noordelijke Atlantische kust van Zuid-Amerika. Als onderdeel van Frankrijk vormt Frans-Guyana een ultraperifeer gebied van de EU en behoort het daardoor tot het eurogebied.

Franse eilanden in de Caraïbische Zee

De Caraïbische eilanden Guadeloupe en Martinique zijn Franse overzeese departementen en maken daarom deel uit van de EU. Saint Martin is in 2007 een overzeese collectiviteit van Frankrijk geworden, maar blijft in de EU. De overzeese collectiviteit Saint-Barthélemy, die geen onderdeel vormt van de EU, heeft een monetaire overeenkomst getekend met de EU waardoor ze de euro mag gebruiken.

Microstaten in Europa

De Europese microstaten Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad maken geen deel uit van de EU. Ze hebben echter elk een monetaire overeenkomst getekend met de EU. Dit betekent dat de mensen die in die staten wonen de euro als hun officiële munteenheid gebruiken. De vier staten mogen eveneens een beperkt aantal munten met hun eigen ontwerpen uitgeven.

Kosovo en Montenegro

De staten Kosovo en Montenegro op de Balkan zijn geen lid van de EU. De twee landen hebben in 2002 unilateraal de euro ingevoerd en gebruiken deze sinds die tijd als hun feitelijke munteenheid. Dit betekent dat de euro daar niet wettig betaalmiddel is, maar wel door de bevolking als zodanig wordt beschouwd. Vóór 2002 gebruikten de inwoners van Kosovo en Montenegro Duitse marken.