European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az euro Európán kívül

2017. január 24. (aktualizálás napja: 2020. február 1.)

Az euroövezet mintegy 346 millió lakosa fizet nap mint nap eurobankjegyekkel és euroérmékkel. De tudta-e, hogy az eurót az Európai Unión, sőt az európai kontinensen kívül is használják fizetőeszközként? Térképünkről megtudhatja, hogy pontosan hol.

Az euro Európán kívül
Euroövezet
Egyéb EU-tagállamok

Kanári-szigetek (Spanyolország)

A Kanári-szigetek az Atlanti-óceán egy szigetcsoportja, amely státusát tekintve autonóm spanyol közösség. Az EU úgynevezett legkülső régiójaként az euroövezethez tartozik, még akkor is, ha földrajzilag nem Európa része.

Ceuta és Melilla (Spanyolország)

Ceuta és Meilla két autonóm spanyol város Afrika északi partvidékén. Spanyolország szárazföldi részétől a Földközi-tenger választja el őket. Mivel Spanyolországhoz tartoznak, így az EU-nak is részei, ezért hivatalos fizetőeszközük az euro.

Azori-szigetek és Madeira (Portugália)

Az Azori-szigetek és Madeira az Atlanti-óceán két szigetcsoportja, amelyek Portugália autonóm régiói közé tartoznak. A Kanári-szigetekhez hasonlóan az EU legkülső régióinak sorát gyarapítják, így az euroövezetnek is részei.

Mayotte és Réunion (Franciaország)

Mayotte és Réunion az Indiai-óceán két szigete, amelyek Madagaszkártól nyugatra, illetve keletre helyezkednek el. Mindkettő Franciaország úgynevezett tengerentúli megyéje, egyszersmind az EU egyik legkülső régiója. Az itt élők ennek megfelelően euróval fizetnek.

Saint Pierre és Miquelon (Franciaország)

Saint Pierre és Miquelon Kanada keleti partvidéke mentén elhelyezkedő szigetcsoport, amely Franciaország úgynevezett tengerentúli közösségei közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy bár hivatalosan Franciaország része, mégsem tagja az EU-nak. A két sziget megállapodást kötött az EU-val arról, hogy fizetőeszközként az eurót használják.

Francia Guyana

Francia Guyana Franciaország tengerentúli megyéinek egyike, amely az Atlanti-óceán dél-amerikai partvidékének északi részén található. Franciaország részeként az EU legkülső régiói közé tartozik, így az euroövezetnek is tagja.

Karib-tengeri francia szigetek

Guadeloupe és Martinique a Karib-tenger két szigete, amelyek Franciaország tengerentúli megyéi és így az EU tagjai. Saint Martin 2007-ben francia tengerentúli közösség státust kapott, ám tagja maradt az EU-nak. Saint-Barthélemy francia tengerentúli közösség, amely nem tagja az EU-nak, de a vele kötött monetáris megállapodás értelmében fizetőeszközként az eurót használja.

Európai törpeállamok

Andorra, Monaco, San Marino és Vatikánváros EU-n kívüli európai törpeállamok. Mindegyiküknek monetáris megállapodása van az EU-val, amelynek értelmében lakosaik hivatalos fizetőeszközként fizethetnek euróval. Emellett korlátozott mennyiségben saját tervezésű euroérméket is kibocsáthatnak.

Koszovó és Montenegró

Koszovó és Montenegró két balkáni állam, amelyek nem tagjai az EU-nak. Mindkét ország 2002-ben egyoldalúan bevezette az eurót, amely azóta de facto fizetőeszköz szerepét tölti be. Ez azt jelenti, hogy bár az euro nem hivatalos fizetőeszközük, a lakosság mégis annak tekinti. 2002-ig mind Koszovóban, mind Montenegróban a német márka töltötte be ugyanezt a szerepet.