European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euron käyttöalue on laaja

24.1.2017 (päivitetty 1.2.2020)

Jo pelkästään euroalueella euroa käyttää noin 346 miljoonaa ihmistä. Lisäksi euro on virallisesti käytössä joissakin Euroopan unioniin kuulumattomissa maissa ja paikoin myös kaukana Euroopan ulkopuolella. Kartasta selviää, missä.

Euro eri puolilla maailmaa
Euroalue
Euroalueeseen kuulumattomat EU-maat

Kanariansaaret (Espanja)

Atlantin valtameressä sijaitsevat Kanariansaaret ovat Espanjaan kuuluva itsehallintoalue. Siten ne ovat myös osa EU:ta ja euroaluetta, vaikka ne sijaitsevat maantieteellisesti Euroopan ulkopuolella.

Ceuta ja Melilla (Espanja)

Afrikan pohjoisrannikolla sijaitsevat Ceutan ja Melillan kaupungit ovat Espanjaan kuuluvia itsehallintoalueita. Vaikka ne sijaitsevat erillään emämaasta Välimeren toisella puolella, ne ovat osa EU:ta ja euroaluetta ja niissä käytetään euroa.

Azorit ja Madeira (Portugali)

Atlantin valtameressä sijaitsevat Azorit ja Madeira ovat Portugaliin kuuluvia itsehallintoalueita. Siten ne ovat myös osa EU:ta ja euroaluetta.

Mayotte ja Réunion (Ranska)

Mayotten ja Réunionin saaret sijaitsevat Intian valtameressä Madagascarin lähistöllä, Mayotte sen länsipuolella ja Réunion itäpuolella. Ranskan merentakaisina departementteina ne kuuluvat EU:hun, ja niissä käytetään euroa.

Saint-Pierre ja Miquelon (Ranska)

Kanadan itärannikon edustalla sijaitsevat Saint-Pierren ja Miquelonin saaret ovat Ranskan merentakaisia yhteisöjä. Ne ovat osa Ranskaa mutta eivät kuulu EU:hun. Ne ovat kuitenkin allekirjoittaneet EU:n kanssa sopimuksen euron käytöstä.

Ranskan Guayana

Ranskan Guayana sijaitsee Etelä-Amerikan koillisrannikolla. Ranskan merentakaisena departementtina se on osa EU:ta ja kuuluu siis myös euroalueeseen.

Ranskalle kuuluvat Karibianmeren saaret

Karibianmeren saarista Guadeloupe ja Martinique ovat Ranskan merentakaisia departementteja ja siten osa EU:ta. Saint-Martin ja Saint-Barthélemy ovat Ranskan merentakaisia yhteisöjä. Niistä Saint-Martin on osa EU:ta mutta Saint-Barthélemy ei. Se on allekirjoittanut EU:n kanssa sopimuksen euron käytöstä.

Euroopan kääpiövaltiot

Euroopan kääpiövaltiot Andorra, Monaco, San Marino ja Vatikaanivaltio eivät kuulu Euroopan unioniin. EU:n kanssa allekirjoittamansa sopimuksen nojalla ne kuitenkin käyttävät euroa virallisena rahanaan. Ne voivat myös laskea liikkeeseen pienen määrän eurokolikoita, joissa on niiden omat kansalliset kuva-aiheet.

Kosovo ja Montenegro

Balkanin niemimaalla sijaitsevat Kosovo ja Montenegro eivät ole EU:n jäsenmaita. Ne ovat kuitenkin vuodesta 2002 käyttäneet euroa yksipuolisen päätöksen nojalla. Maiden valuutta on siis käytännössä euro, vaikka se ei olekaan niiden laillinen rahayksikkö. Ennen vuotta 2002 Kosovossa ja Montenegrossa käytettiin samalla tavalla Saksan markkoja.