European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Euro zunaj Evrope

24. januar 2017 (posodobljeno 1. februarja 2020)

V euroobmočju z euri vsak dan plačuje okrog 350 milijonov ljudi. Pa veste, da se euro uporablja tudi zunaj Evropske unije in ne samo na evropski celini? Ugotovite, kje!

Euro zunaj Evrope
Euroobmočje
Druge države EU

Kanarski otoki (Španija)

Kanarski otoki so arhipelag v Atlantskem oceanu in avtonomna skupnost Španije. Kot »najbolj oddaljena regija« EU so ti otoki del euroobmočja, čeprav geografsko ne pripadajo Evropi.

Ceuta in Melilla (Španija)

Ceuta in Melilla sta dve avtonomni španski mesti na severni obali Afrike. Od španskega celinskega ozemlja ju loči Sredozemsko morje. Kot del Španije pripadata EU, njuni prebivalci pa plačujejo z euri.

Azori in Madeira (Portugalska)

Azori in Madeira sta dva arhipelaga v Atlantskem oceanu, ki tvorita edini dve avtonomni regije Portugalske. Enako kot Kanarski otoki sta najbolj oddaljeni regiji EU in s tem sestavni del euroobmočja.

Mayotte in Réunion (Francija)

Mayotte in Réunion sta dva otoka v Indijskem oceanu, ki ležita zahodno in vzhodno od Madagaskarja. Oba sta »čezmorska departmaja« Francije in najbolj oddaljeni regiji EU. Ljudje, ki živijo tam, plačujejo z euri.

Saint Pierre in Miquelon (Francija)

Saint Pierre in Miquelon sestavljata arhipelag pred vzhodno obalo Kanade in tvorita »čezmorsko skupnost« Francije. To pomeni, da sta sestavni del Francije, a ne EU. Otoka sta z EU podpisala sporazum o uporabi eura.

Francoska Gvajana

Francoska Gvajana je čezmorski departma Francije, ki leži ob severni atlantski obali Južne Amerike. Kot del Francije je najbolj oddaljena regija EU in tako pripada euroobmočju.

Francoski otoki v Karibih

Karibska otoka Guadeloupe in Martinique sta francoska čezmorska departmaja in s tem sestavni del EU. Saint Martin je leta 2007 postal čezmorska skupnost, vendar ostaja del EU. Čezmorska skupnost Saint-Barthélemy, ki ni del EU, je z EU podpisala monetarni sporazum o uporabi eura.

Mikrodržave v Evropi

Evropske mikrodržave Andora, Monako, San Marino in Vatikan niso del EU. Vseeno so z EU vse podpisale monetarni sporazum, ki jim omogoča, da uporabljajo euro kot svojo uradno valuto. Vse štiri imajo tudi pravico, da izdajajo omejeno količino kovancev z lastnim motivom na nacionalni strani.

Kosovo in Črna gora

Balkanski državi Kosovo in Črna gora nista članici EU. Leta 2002 sta enostransko uvedli euro in ga odtlej uporabljata kot de facto valuto. To pomeni, da euro v teh dveh državah ni zakonito plačilno sredstvo, vseeno pa ga prebivalci obravnavajo kot takega. Pred letom 2002 se je na Kosovu in v Črni gori uporabljala nemška marka.