Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
  • ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
  • 30 януари 2020 г.

ЕЦБ приветства ратификацията на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз със сделка

  • ЕЦБ съжалява, че Обединеното кралство напуска Европейския съюз.
  • ЕЦБ е подготвена за всякакви непредвидени обстоятелства и следи динамиката на финансовите пазари.
  • Сега е необходимо банките да продължат с изпълнението на своите планове за Брекзит.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изразява своето съжаление, че Обединеното кралство напуска Европейския съюз. При все това ЕЦБ приветства ратификацията на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство със сделка. През изминалите месеци и години ЕЦБ предприе стъпки за подготовка за всякакви непредвидени обстоятелства и с цел да защити стабилността ще продължи да наблюдава внимателно динамиката на финансовите пазари. ЕЦБ подчертава, че сега банките трябва да продължат с изпълнението на плановете си за Брекзит съгласно уговорените срокове.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви: „За наше огромно съжаление британските ни приятели напускат Европейския съюз. Това споразумение обаче ще проправи път на едно по-гладко оттегляне със сделка. Ще вложим всички усилия в това Брекзит да причини възможно най-малко сътресения за гражданите, работодателите и финансовите пазари в еврозоната и в останалата част на ЕС.“

Подготовката на ЕЦБ се изразява по-конкретно в следното:

  • През март 2019 г. ЕЦБ и Bank of England задействаха споразумение за валутен суап, посредством което Bank of England предлага ежеседмично да предоставя кредити в евро на банки в Обединеното кралство. Като част от същото споразумение Евросистемата ще има готовност при необходимост да предоставя кредити в британски лири на банки в еврозоната. Това ще ограничи възможните източници на напрежение във финансовата система.
  • В областта на банковия надзор ЕЦБ обработи около 25 процедури по издаване на лицензи за банки, които се преместват в еврозоната, и подложи на оценка плановете за Брекзит на 42 банки от еврозоната, които ще запазят своите британски клонове, след като Обединеното кралство напусне ЕС. Сега ЕЦБ очаква банките да изпълнят своите планове в съответствие с поетите ангажименти, включително да се придържат към сроковете, които са договорили със своите надзорни органи.
  • ЕЦБ и нейните партньори от Обединеното кралство са предприели стъпки, с които да осигурят по-нататъшно добро сътрудничество в областта на банковия надзор и след края на преходния период. За тази цел беше сключен меморандум за разбирателство, който ще позволи надзорните органи да продължат да обменят информация и да координират надзора над трансгранични банкови групи.
  • Bank of England ще напусне Европейската система на централните банки. Сегашният дял на Bank of England в записания капитал на ЕЦБ, който възлиза на 14,3%, ще бъде преразпределен между националните централни банки (НЦБ) от еврозоната и останалите НЦБ извън еврозоната въз основа на актуализиран капиталов алгоритъм. По темата е публикувано отделно прессъобщение.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Уилям Лелифелт на тел.: +49 69 1344 7316.

ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите