Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • LEHDISTÖTIEDOTE
  • 30.1.2020

EKP arvostaa Ison-Britannian erosopimuksen ratifiointia

  • Euroopan keskuspankki pitää valitettavana Ison-Britannian päätöstä lähteä Euroopan unionista.
  • EKP on varautunut eri vaihtoehtoihin hyvin ja seuraa kehitystä rahoitusmarkkinoilla.
  • Pankkien on toteutettava brexit-suunnitelmansa määrätietoisesti.

Euroopan keskuspankki (EKP) pitää Ison-Britannian päätöstä lähteä Euroopan unionista valitettavana, mutta erosopimuksen ratifiointi on myönteinen askel, joka mahdollistaa hallitun eroprosessin. Viime kuukausien ja vuosien kuluessa EKP on valmistautunut erotilanteeseen huolella. Se seuraa kehitystä rahoitusmarkkinoilla ja ylläpitää vakautta. EKP painottaa, että pankkien on toteutettava brexit-suunnitelmansa sovittujen aikataulujen mukaisesti.

EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden mukaan on surullista, että britit nyt lähtevät Euroopan unionista. Sopimuksella luodaan kuitenkin edellytykset hallitulle erolle, josta aiheutuu vähemmän ongelmia. EKP pyrkii varmistamaan, että brexitistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa euroalueen ja EU:n kansalaisille, työnantajille sekä rahoitusmarkkinoille.

EKP:n tärkeimmät valmistelut:

  • EKP ja Englannin pankki käynnistivät maaliskuussa 2019 valuutanvaihtojärjestelyn, jonka myötä Englannin pankki pystyy lainaamaan euroja Ison-Britannian pankeille viikoittain. Eurojärjestelmä pystyy vastaavasti lainaamaan Englannin puntia euroalueen pankeille tarpeen mukaan. Vaihtojärjestely vähentää häiriötekijöitä rahoitusjärjestelmässä.
  • EKP:n pankkivalvonta on käsitellyt suunnilleen 25 toimilupaa pankkien pyrkiessä siirtämään toimintaansa euroalueelle. Lisäksi on arvioitu 42 euroalueen pankin brexit-suunnitelmat, sillä osa euroalueen pankeista pitää sivuliikkeitä Isossa-Britanniassa myös eron jälkeen. EKP odottaa nyt pankkien toteuttavan suunnitelmat aiempien sitoumustensa mukaisesti. Toteutusaikataulut on sovittu valvontaviranomaisten kanssa.
  • EKP ja Ison-Britannian valvontaviranomaiset ovat pyrkineet varmistamaan hyvän yhteistyön pankkivalvonnassa myös siirtymäkauden jälkeen. Yhteistyöpöytäkirjan ansiosta valvontaviranomaiset voivat jatkossakin vaihtaa tietoja keskenään ja koordinoida useassa maassa toimivien pankkiryhmittymien valvontaa.
  • Englannin pankin irtautuessa Euroopan keskuspankkijärjestelmästä sen osuus (14,3 %) EKP:n merkitystä pääomasta jaetaan päivitetyn EKP:n pääoman jakoperusteen mukaisesti EU:n kansallisten keskuspankkien kesken. Asiasta on annettu erillinen lehdistötiedote.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa William Lelieveldt puhelinnumerossa +49 69 1344 7316.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle