Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST
  • 30. januar 2020

ECB pozdravlja ratifikacijo sporazuma o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije

  • ECB obžaluje, da Združeno kraljestvo zapušča Evropsko unijo.
  • Centralna banka je pripravljena na vse nepredvidljive dogodke in spremlja gibanja na finančnih trgih.
  • Banke morajo sedaj nadaljevati z izvedbo načrtov v zvezi z brexitom.

Evropska centralna banka (ECB) je izrazila obžalovanje, da Združeno kraljestvo zapušča Evropsko unijo. Vseeno pa ECB pozdravlja ratifikacijo sporazuma o urejenem izstopu Združenega kraljestva. V zadnjih nekaj mesecih in letih je ECB sprejela ukrepe, s katerimi se je pripravila na vse nepredvidljive dogodke, obenem pa bo za ohranitev stabilnosti še naprej natančno spremljala gibanja na finančnih trgih. ECB poudarja, da morajo banke sedaj nadaljevati z izvedbo svojih načrtov v zvezi z brexitom v skladu z dogovorjeno časovnico.

Predsednica ECB Christine Lagarde je dejala: »Globoko obžalujemo, da naši britanski prijatelji zapuščajo Evropsko unijo. Vendar bo ta sporazum tlakoval pot urejenemu izstopu, katerega vpliv bo manj razdiralen. Močno si bomo prizadevali, da bo brexit povzročil čim manj motenj za prebivalce, delodajalce ter finančne trge v euroobmočju in ostalih državah EU.«

ECB se je tako pripravila na naslednjih področjih:

  • ECB in centralna banka Bank of England sta marca 2019 aktivirali dogovor o valutnih zamenjavah, ki Bank of England omogoča, da na tedenski ravni posoja eure bankam v Združenem kraljestvu. V okviru istega dogovora bo Eurosistem pripravljen po potrebi posojati britanske funte bankam v euroobmočju. To bo zmanjšalo možne vire pretresov v finančnem sistemu.
  • V okviru bančnega nadzora je ECB obdelala okrog 25 postopkov za izdajo dovoljenja za opravljanje storitev bankam, ki se selijo v euroobmočje, in ocenila načrte v zvezi z brexitom, ki jih je pripravilo 42 bank v euroobmočju, ki bodo po izstopu Združenega kraljestva iz EU obdržale svoje podružnice v Združenem kraljestvu. ECB zdaj pričakuje, da bodo banke svoje načrte izvedle v skladu z zavezami, ki so jih dale v preteklosti – vključno s časovnico izvedbe, o kateri so se dogovorile s svojimi nadzorniki.
  • ECB in njeni sogovorniki iz Združenega kraljestva so sprejeli ukrepe, ki zagotavljajo nadaljnje dobro sodelovanje na področju bančnega nadzora, in sicer tudi po končanem prehodnem obdobju. S tem namenom je bil sklenjen memorandum o soglasju, ki bo nadzornikom omogočal, da si še naprej izmenjujejo informacije in usklajujejo nadzor čezmejnih bančnih skupin.
  • Centralna banka Bank of England bo izstopila iz Evropskega sistema centralnih bank. Sedanji delež Bank of England v vpisanem kapitalu ECB, ki znaša 14,3%, bo prerazporejen med nacionalne centralne banke v euroobmočju in zunaj euroobmočja, in sicer na podlagi prilagojenega ključa za vpis kapitala ECB. O tem je bilo objavljeno ločeno sporočilo za javnost.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je William Lelieveldt, tel. +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije