Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
  • 30. siječnja 2020.

ESB pozdravlja ratifikaciju sporazuma o uređenom povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije

  • ESB žali što Ujedinjena Kraljevina napušta Europsku uniju.
  • Središnja banka spremna je za sve nepredviđene situacije i prati kretanja na financijskim tržištima.
  • Banke sada moraju nastaviti s provedbom svojih planova za Brexit.

Europska središnja banka (ESB) izražava žaljenje zbog činjenice da Ujedinjena Kraljevina napušta Europsku uniju. Međutim, ESB pozdravlja ratifikaciju sporazuma o uređenom povlačenju Ujedinjene Kraljevine. Posljednjih mjeseci i godina ESB je poduzeo korake kako bi se pripremio za sve nepredviđene situacije i nastavit će pomno pratiti kretanja na financijskim tržištima kako bi se očuvala financijska stabilnost. ESB naglašava da banke sada moraju nastaviti s provedbom svojih planova za Brexit u skladu s dogovorenim rokovima.

Predsjednica ESB-a Christine Lagarde izjavila je: »Izražavamo duboko žaljenje što naši prijatelji Britanci napuštaju Europsku uniju. Ovaj će sporazum, međutim, otvoriti put prema uređenom izlasku, koji će izazvati manje poremećaja. Uložit ćemo velike napore kako bismo osigurali da Brexit uzrokuje što manje smetnji za građane, poslodavce i financijska tržišta u europodručju i ostatku EU-a.«

ESB se pripremio na sljedeći način:

  • U ožujku 2019. ESB i središnja banka Bank of England aktivirale su valutni ugovor o razmjeni kojim Bank of England bankama Ujedinjene Kraljevine nudi mogućnost posudbe eura na tjednoj osnovi. Prema njemu Eurosustav bi bio spreman pozajmiti funte sterlinga bankama europodručja ako se za tim pojavi potreba. To će smanjiti moguće izvore stresa u financijskom sustavu.
  • U sklopu nadzora banaka ESB je obradio oko 25 postupaka za izdavanje odobrenja za rad banaka koje se premještaju u europodručje i procijenio planove za Brexit oko 42 banaka europodručja koje će zadržati svoje podružnice u Ujedinjenoj Kraljevini nakon što ona napusti Europsku uniju. ESB sada očekuje da će banke provesti svoje planove u skladu s obvezama koje su preuzele, što uključuje i rokove za provedbu koje su dogovorile sa svojim nadzornim tijelima.
  • ESB i odgovarajuće organizacije u Ujedinjenoj Kraljevini poduzeli su korake kako bi osigurali nastavak dobre suradnje na području nadzora banaka, i nakon završetka prijelaznog razdoblja. U tu je svrhu sklopljen memorandum o razumijevanju koji će nadzornim tijelima omogućiti da nastave razmjenjivati informacije i da koordiniraju nadzor prekograničnih bankovnih grupa.
  • Bank of England napustit će Europski sustav središnjih banaka. Udio Bank of England u upisanom kapitalu ESB-a, koji trenutačno iznosi 14,3 %, preraspodijelit će se među nacionalnim središnjim bankama europodručja i preostalim nacionalnim središnjim bankama izvan europodručja na temelju prilagođenog ključa za upis kapitala ESB-a. Objavljeno je zasebno priopćenje za javnost.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Williamu Lelieveldtu, tel.: +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije