Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
  • 2020. január 30.

Az EKB üdvözli az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő rendezett kilépéséről szóló megállapodás ratifikálását

  • Az EKB sajnálattal vette tudomásul, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból
  • A központi bank minden eshetőségre felkészült, és nyomon követi a pénzügyi piaci fejleményeket
  • A bankoknak a következőkben folytatniuk kell a brexittel kapcsolatos terveik megvalósítását

Az Európai Központi Bank (EKB) sajnálatát fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság távozik az Európai Unióból, üdvözli azonban az ország rendezett kilépéséről szóló megállapodás ratifikálását. Az elmúlt hónapokban és években lépéseket tett, hogy minden eshetőségre felkészüljön, és a stabilitás megőrzése érdekében továbbra is fokozott figyelemmel követi nyomon a pénzügyi piaci folyamatokat. Hangsúlyozza, hogy a bankok számára a következő lépés a brexittel kapcsolatos terveiknek az egyeztetett ütemterv szerinti véghezvitele.

Ahogy az EKB elnöke, Christine Lagarde kifejtette: „Mélységes sajnálattal vesszük tudomásul, hogy brit barátaink elhagyják az Európai Uniót. Mindazonáltal ez a megállapodás rendezett és kevésbé bomlasztó hatású kilépést tesz lehetővé. Mindent elkövetünk, hogy a brexit a lehető legkevesebb fennakadást okozza az euroövezet és a többi uniós ország polgárainak, munkaadóinak és pénzügyi piacainak.”

Az EKB az alábbi konkrét előkészületeket tette:

  • Az EKB és a Bank of England 2019 márciusában életbe léptetett egy devizacsere-megállapodást, amelynek keretében a Bank of England vállalja, hogy heti rendszerességgel kölcsönöz eurót egyesült királyságbeli bankoknak. A megállapodás részeként az eurorendszer szükség esetén készen állna font sterlinget kölcsönözni euroövezeti bankoknak. Ezzel csökkenthetők a pénzügyi rendszerben keletkező esetleges feszültségforrások.
  • A bankfelügyelet terén az EKB körülbelül 25 euroövezetbe áttelepülő bank engedélyezési eljárását folytatta le, és 42 olyan euroövezeti bank brexittel kapcsolatos terveit értékelte, amelyek az Egyesült Királyság távozása után is fenntartják egyesült királyságbeli fióktelepeiket. Az EKB elvárja, hogy a bankok a korábbi kötelezettségvállalásuknak megfelelően hajtsák végre a terveiket, és tartsák be a felügyeletekkel megállapított végrehajtási ütemterveket.
  • Az EKB az egyesült királyságbeli partnereivel együtt lépéseket tett, hogy az átmeneti időszak után is jó maradjon az együttműködés a bankfelügyelet terén. Ennek érdekében aláírtak egy egyetértési megállapodást, amely lehetővé teszi a felügyeletek közötti folyamatos információcserét és a határon átívelő bankcsoportok felügyeletének összehangolását.
  • A Bank of England kilép a Központi Bankok Európai Rendszeréből. Az EKB jegyzett tőkéjében fennálló jelenlegi részesedése, amely 14,3%, az EKB aktualizált tőkejegyzési kulcsa alapján felosztásra kerül az euroövezeti nemzeti központi bankok (NKB-k) és a többi, euroövezeten kívüli NKB között. Erről külön sajtóközleményben számoltunk be.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek William Lelieveldthez fordulni a +49 69 1344 7316-os telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok