Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
  • PRESSMEDDELANDE

Nya 100- och 200-eurosedlarna i omlopp idag

28 maj 2019

  • Sedlar med nya och förbättrade säkerhetsdetaljer
  • Ett satellithologram och en förnyad smaragdgrön siffra gör sedlarna svårare att förfalska.
  • Med 100- och 200-eurosedlarna är nu Europaserien komplett

De nya 100- och 200-eurosedlarna, de sista sedlarna i Europaserien, sätts i omlopp idag. Sedlarna har nya och innovativa säkerhetsdetaljer och är enkla att kontrollera med hjälp av "känn, titta och luta"-metoden.

Satellithologrammet överst på den silverfärgade remsan visar små €-symboler som rör sig runt siffran när sedeln lutas. Dessa symboler blir tydligare under direkt ljus. Den silverfärgade remsan visar också ett porträtt av Europa, det arkitektoniska huvudmotivet och en stor €-symbol. På de nya 100- och 200-eurosedlarna finns även en förnyad smaragdgrön siffra. Även om den smaragdgröna siffran finns på samtliga övriga sedlar i Europaserien visar denna förnyade version också €-symboler inuti valörsiffran.

De nya 100- och 200-eurosedlarna har nu samma höjd som 50-eurosedeln, vilket gör dem lättare att hantera i maskiner. De passar bättre i plånböcker och håller längre då mindre sedelslitage torde uppstå.

100-eurosedeln är den tredje mest använda efter 50- och 20-eurosedlarna. Efterfrågan på 100-eurosedlar ökar med årstakt på 7,6 procent. För 200-eurosedeln ligger den årliga ökningstakten på 8,6 procent.

100- och 200-sedlarna i den gamla serien kommer, precis som samtliga övriga valörer i den första serien, att förbli lagligt betalningsmedel. Användningen av dessa fortsätter parallellt med de nya sedlarna tills att de gradvis tas ur omlopp.

Frågor från media kan riktas till Esther Tejedor, tfn. +49 69 1344 95596.

Anm.:

Faktablad om de nya 100- och 200-eurosedlarna Godkända typer av sedelhanteringsmaskiner
KONTAKT

Europeiska centralbanken

Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster

Texten får återges om källan anges.

Kontakt för media