Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

A mai napon forgalomba lépnek az új 100 és 200 eurós bankjegyek

2019. május 28.

  • A mai napon forgalomba kerülnek az új és továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott bankjegyek
  • A szatellit hologramnak és a továbbfejlesztett smaragdzöld számnak köszönhetően a bankjegyek még jobban ellenállnak a hamisításnak
  • A 100 és a 200 eurós bankjegyekkel teljessé vált az Európé-sorozat

Az Európé-sorozat utolsó két címlete, a 100 €-s és a 200 €-s bankjegy a mai napon jelenik meg a készpénzforgalomban. A bankjegyeken új, innovatív biztonsági elemek találhatók, amelyeket könnyen ellenőrizhetünk a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerrel.

A bankjegyet megmozgatva az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró € jelek mozognak a szám körül, amelyek direkt fényben tisztábban kivehetők. Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy € jel is látható. Az új 100 és 200 eurós bankjegyeken egy továbbfejlesztett smaragdzöld szám is el van helyezve. Míg az Európé-sorozat összes címletén megtalálható a smaragdzöld szám, a továbbfejlesztett elemben a számon belül € jelek is láthatóak.

Az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyek magassága megegyezik az 50 euróséval, ami megkönnyíti gépi kezelésüket, feldolgozásukat. A pénztárcánkban is jobban elférnek, ezért tartósabbak, hiszen kevésbé lesznek kitéve a kopásnak.

Az 50 eurós és a 20 eurós után a 100 eurós a harmadik leggyakrabban használt eurobankjegy. A 100 és a 200 eurós iránti kereslet folyamatosan nő, az előbbinél évi 7,6%-os, az utóbbinál pedig 8,6%-os ütemben.

Az első sorozat 100 és 200 eurós bankjegyei a többi címlethez hasonlóan továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. Párhuzamosan lesznek forgalomban az új bankjegyekkel, és fokozatosan lesznek bevonva.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Esther Tejedort keresni a +49 69 1344 95596-es telefonszámon.

Megjegyzések:

Az új 100 €-s és 200 €-s adatlapja Sikeresen bevizsgált bankjegyvizsgáló géptípusok jegyzéke
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok