Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
  • PERSBERICHT

Nieuwe €100- en €200-bankbiljetten komen vandaag in omloop

28 mei 2019

  • Bankbiljetten met nieuwe en verbeterde veiligheidskenmerken komen vandaag in omloop
  • Dankzij een satelliethologram en een verbeterd smaragdgroen cijfer zijn de bankbiljetten moeilijker te vervalsen
  • Met de €100- en €200-biljetten is de Europa-serie nu compleet

De nieuwe €100- en €200-biljetten zijn de laatste biljetten van de Europa-serie en komen vandaag in omloop. De bankbiljetten beschikken over nieuwe en innovatieve veiligheidskenmerken en zijn gemakkelijk te controleren via de ‘voel, kijk en kantel’-methode.

Bovenaan in de zilverkleurige band bevindt zich een satelliethologram. Hierin zijn bij kanteling van het bankbiljet kleine €-tekens zichtbaar die zich rond het cijfer bewegen en die duidelijker worden in direct licht. De zilverkleurige band toont tevens een portret van Europa, het bouwkundige thema en een groot €-teken. De nieuwe €100- en €200-bankbiljetten bevatten ook een verbeterd smaragdgroen cijfer. Op alle andere biljetten van de Europa-serie is het smaragdgroene cijfer ook afgebeeld, maar in deze verbeterde versie zijn tevens €-tekens binnen het cijfer zichtbaar.

De nieuwe €100- en €200-biljetten zijn nu net zo hoog als het €50-bankbiljet, waardoor machines ze gemakkelijker kunnen verwerken en sorteren. Ze passen ook beter in de portemonnee en zijn minder aan slijtage onderhevig, waardoor ze langer bruikbaar blijven.

Het €100-biljet is het op twee na meest gebruikte eurobankbiljet, na de €50- en €20-biljetten. De vraag naar de €100- en €200-bankbiljetten is groeiende, met respectievelijk 7,6% en 8,6% per jaar.

De €100- en €200-bankbiljetten van de eerste serie blijven, net als alle andere coupures, wettig betaalmiddel. Ze blijven in omloop naast de nieuwe biljetten en zullen geleidelijk uit omloop worden genomen.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Toelichting:

Factsheet over de nieuwe €100- en €200-biljetten Lijst van goedgekeurde bankbiljettenverwerkingsmachines
CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media