Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по
  • ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Днес влизат в обращение новите банкноти от 100 € и 200 €

28 май 2019 г.

  • Банкнотите с нови и усъвършенствани защитни елементи влизат днес в обращение
  • Сателитна холограма и усъвършенствано смарагдовозелено число предпазват по-добре банкнотите от фалшифициране
  • С банкнотите от 100 € и 200 € завършва серия „Европа“

Новите банкноти от 100 € и 200 € – последните от серия „Европа“ – влизат в обращение днес. В тях се използват нови високотехнологични защитни елементи. Проверяват се лесно посредством метода „пипни, разгледай и наклони“.

В сателитната холограма, разположена най-горе в сребристата ивица, се виждат миниатюрни символи „€“, които при накланяне на банкнотата се движат около числото и се открояват по-ясно на пряка светлина. На сребристата ивица се виждат също портрет на Европа, архитектурното изображение и голям символ „€“. Новите банкноти от 100 € и 200 € съдържат и усъвършенствано смарагдовозелено число. Макар че смарагдовозеленото число е включено във всички останали банкноти от серия „Европа“, усъвършенстваният му вариант съдържа и символи „€“.

Новите банкноти от 100 € и 200 € са със същата ширина като банкнотата от 50 € и това улеснява обработването им от машини. Освен това те ще се побират по-удобно в портфейлите и ще бъдат по-трайни, тъй като ще се износват по-малко.

Банкнотата от 100 € е третата най-често използвана купюра след тези от 50 € и 20 €. Търсенето на банкноти от 100 € и 200 € нараства – с годишен темп от 7,6% за първата и 8,6% за втората.

Като всички други купюри, банкнотите от 100 € и 200 € от първата серия ще продължат да бъдат законно платежно средство. Те ще останат в обращение наред с новите банкноти и постепенно ще бъдат изтегляни.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Естер Техедор на телефон +49 69 1344 95596.

Допълнителна информация:

Факти за новите банкноти от 100 € и 200 € Списък на преминалите проверка банкнотообработващи машини
ДАННИ ЗА КОНТАКТ

Европейска централна банка

Генерална дирекция „Комуникации“

Възпроизвеждането се разрешава с позоваване на източника.

Данни за контакт за медиите