Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Od danas u optjecaju nove novčanice od 100 € i 200 €

28. svibnja 2019.

  • Danas su puštene u optjecaj novčanice s novim i poboljšanim zaštitnim obilježjima.
  • Krivotvorenje je dodatno otežano hologramom sa satelitima i unaprijeđenom smaragdnom brojkom.
  • Novčanice od 100 € i 200 € posljednja su dva apoena iz serije Europa.

Danas su puštene u optjecaj nove novčanice od 100 € i 200 €, posljednja dva apoena iz serije Europa. Novčanice, koje sadržavaju nova i inovativna zaštitna obilježja, mogu se jednostavno provjeriti metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli € koji kruže oko brojke kada se novčanica nakreće i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli. Na srebrnastoj traci vidi se i Europin portret, arhitektonski motiv i velik simbol €. Na novim je novčanicama od 100 € i 200 € i unaprijeđena smaragdna brojka. Smaragdna brojka je i na svim drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli €.

Širina novčanica od 100 € i 200 € jednaka je širini novčanice od 50 €, što pojednostavnjuje rukovanje tim novčanicama i njihovu strojnu obradu. Osim toga, primjerenije su dimenzijama lisnica i dugotrajnije jer će se manje trošiti.

Od novčanice od 100 € češće se upotrebljavaju samo novčanice od 50 € i 20 €. Potražnja za novčanicama od 100 € i 200 € raste godišnjom stopom od 7,6 % za novčanicu od 100 € odnosno godišnjom stopom od 8,6 % za novčanicu od 200 €.

Novčanice od 100 € i 200 € iz prve serije su, kao i drugi apoeni, i dalje zakonsko sredstvo plaćanja. I dalje će biti u optjecaju istodobno s novim novčanicama te će se postupno povlačiti iz optjecaja.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Napomene:

Brošura o novim novčanicama od 100 € i 200 € Popis uspješno testiranih uređaja za obradu novčanica
KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije