Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR sunt puse astăzi în circulație

28 mai 2019

  • Astăzi intră în circulație bancnote cu elemente de siguranță noi și avansate
  • O hologramă-satelit și un număr verde-smarald optimizat sporesc rezistența la contrafacere a bancnotelor
  • Cu bancnotele de 100 EUR și 200 EUR, seria „Europa” devine completă

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR, ultimele cupiuri din seria „Europa”, sunt puse astăzi în circulație. Bancnotele includ elemente de siguranță noi și inovatoare și sunt ușor de verificat utilizând metoda „atinge, privește, înclină”.

În partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „€” de mici dimensiuni, care gravitează în jurul numărului la înclinarea bancnotei și care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, un portret al Europei, elementele arhitecturale și un simbol „€” de mari dimensiuni. Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR includ, de asemenea, un număr verde-smarald optimizat. Deși acesta este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă și simboluri „€” în interiorul numărului.

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR au acum o înălțime egală cu cea a bancnotei de 50 EUR, fiind astfel mai ușor de manipulat și procesat cu ajutorul echipamentelor. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetățenilor și vor avea o durată de viață mai lungă, întrucât vor fi mai puțin expuse uzurii.

Bancnota de 100 EUR este a treia cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, după cea de 50 EUR și cea de 20 EUR. Cererea de bancnote de 100 EUR și 200 EUR este în creștere, consemnând un ritm anual de 7,6% pentru bancnota de 100 EUR și 8,6% pentru cea de 200 EUR.

Similar tuturor celorlalte cupiuri, bancnotele de 100 EUR și 200 EUR din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată și vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulație

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Esther Tejedor, tel.: +49 69 1344 95596.

Notă:

Fișă informativă privind noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR Lista echipamentelor validate de procesare a bancnotelor
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media