Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • LEHDISTÖTIEDOTE

Uudet 100 ja 200 euron setelit otetaan käyttöön tänään

28.5.2019

  • Uusien 100 ja 200 euron setelien myötä koko toinen eurosetelisarja on nyt valmis.
  • Seteleissä on uudenlaisia ja aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä.
  • Satelliittihologrammi ja uudistettu hohtavanvihreä numero vaikeuttavat väärentämistä entisestään.

Uudet 100 ja 200 euron setelit otetaan tänään käyttöön toisen eurosetelisarjan (ns. Europa-sarjan) viimeisinä seteleinä. Niissä on uusia ja uudistettuja turvatekijöitä, jotka on helppo tarkastaa tunnustele–katso–kallistele-menetelmällä.

Seteliä kallisteltaessa hopeanhohtoisen nauhan yläosassa näkyy uutena tekijänä satelliittihologrammi, jossa pienet euron tunnukset kiertävät numeroa. Ne erottuvat selvemmin, kun valo kohdistuu niihin suoraan. Nauhassa näkyvät myös Europa-neidon kasvot, arkkitehtoninen kuva-aihe ja suurikokoinen euron tunnus. Lisäksi muista toisen sarjan seteleistä tuttua hohtavanvihreää numeroa on uudistettu: 100 ja 200 euron seteleissä numeroiden sisällä näkyy nyt myös euron tunnuksia.

Uudet 100 ja 200 euron setelit ovat nyt saman levyisiä kuin 50 euron seteli, joten niitä on helpompi käsitellä laitteilla ja ne mahtuvat myös paremmin lompakkoon. Näin ne kuluvat vähemmän ja kestävät käytössä kauemmin.

Sadan euron seteli on 50 ja 20 euron setelien jälkeen kolmanneksi yleisimmin käytetty euroseteli. Sekä 100 että 200 euron setelien kysyntä myös kasvaa koko ajan: 100 euron setelien kysyntä 7,6 prosentin ja 200 euron setelien kysyntä 8,6 prosentin vuosivauhtia.

Ensimmäisen sarjan 100 ja 200 euron setelit (kuten muutkin ensimmäisen sarjan setelit) pysyvät edelleen laillisina maksuvälineinä, mutta ne vedetään vähitellen pois käytöstä.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Esther Tejedor puhelinnumerossa +49 69 1344 95596.

Lisätietoja:

Tietoa uusista 100 ja 200 euron seteleistä Luettelo testauksen läpäisseistä setelinkäsittelylaitteista
YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle