Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

Nova bankovca za 100 € in 200 € sta od danes v obtoku

28. maj 2019

  • Bankovca z novimi in izboljšanimi zaščitnimi elementi sta danes prišla v obtok.
  • Hologram s sateliti in izboljšana smaragdno zelena številka dajeta dodatno zaščito pred ponarejanjem.
  • Z bankovcema za 100 € in 200 € je serija Evropa zdaj popolna.

Danes sta v obtok prišla nova bankovca za 100 € in 200 €, ki sta zadnja v seriji Evropa. Bankovca imata nove in inovativne zaščitne elemente, zato ju je mogoče hitro preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Na vrhu srebrnega traku je hologram s sateliti, na katerem sta majhna znaka €, ki ob nagibanju bankovca krožita okrog številke vrednosti in postaneta bolj razločna pod neposredno svetlobo. Na srebrnem traku so tudi portret Evrope, arhitekturni motiv in velik znak €. Poleg tega imata nova bankovca izboljšano smaragdno zeleno številko. Sama smaragdno zelena številka je sicer tudi na vseh ostalih bankovcih v seriji Evropa, vendar so v tej izboljšani različici na njej vidni tudi znaki €.

Nova bankovca za 100 € in 200 € sta zdaj enako široka kot bankovec za 50 €, zato sta enostavnejša za uporabo in obdelavo v avtomatih. Bolje gresta tudi v denarnico in bosta trajala dlje, ker se bosta manj obrabila in trgala.

Bankovec za 100 € je tretji najpogosteje uporabljeni apoen za bankovcema za 50 € in 20 €. Povpraševanje po bankovcih za 100 € in 200 € se povečuje, in sicer po letni stopnji 7,6% oziroma 8,6%.

Bankovci za 100 € in 200 € iz prve serije bodo enako kot tudi ostali apoeni še naprej zakonito plačilno sredstvo. Tudi v prihodnje se bodo uporabljali vzporedno z novimi bankovci in bodo postopno umaknjeni iz obtoka.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Opombe:

Kratki vodnik o novih bankovcih za 100 € in 200 € Seznam uspešno testiranih naprav za obdelavo bankovcev
KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije