Menu
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЕЦБ спира производството и емитирането на банкнотата от 500 €

4 май 2016 г.
  • ЕЦБ взе решение да преустанови производството и емитирането на банкнотата от 500 €.
  • Серията евробанкноти „Европа“ няма да включва банкнота от 500 €.
  • Банкнотата от 500 € остава законно платежно средство и трайно ще запази стойността си.

Днес Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) приключи прегледа на купюрния строеж на серия „Европа“. Той взе решение да спре трайно производството на банкнотата от 500 € и да не я включва в серия „Европа“. Решението отчита опасенията за възможността банкнотите от тази купюра да улесняват извършването на незаконни дейности. Емитирането на банкнотата от 500 € ще бъде преустановено към края на 2018 г., когато се очаква да бъдат въведени банкнотите от 100 € и 200 € от серия „Европа“. Другите купюри – от 5 € до 200 € – ще бъдат запазени.

С оглед на международната роля на еврото и широкоразпространеното доверие в евробанкнотите банкнотата от 500 € ще остане законно платежно средство и поради това може да продължи да се използва като платежно средство и средство за съхранение на стойността. Евросистемата, която включва ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната, ще предприеме действия да осигури наличието на достатъчни количества от останалите купюри.

Банкнотата от 500 €, както и другите купюри евробанкноти, трайно ще запази стойността си и може да бъде обменяна в националните централни банки от Евросистемата за неограничен период от време.

За въпроси журналистите могат да се свържат с Уилям Лелифелт на тел.: +49 69 1344 7316.

Бележки:

Серията „Европа“ е втората серия евробанкноти, която се въвежда постепенно, като се започна с 5 € през 2013 г., последвани от 10 € и и 20 € съответно през 2014 г. и 2015 г.

Данни за контакт за медиите