Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB prestaje proizvoditi I IZDAVATI novčanicu od 500 €

4. svibnja 2016.
  • ESB je donio odluku da obustavi proizvodnju i izdavanje novčanice od 500 €.
  • Serija euronovčanica Europa neće sadržavati novčanicu od 500 €.
  • Novčanica od 500 € i dalje će biti zakonsko sredstvo plaćanja i zadržat će svoju vrijednost.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je dovršilo preispitivanje apoenske strukture serije euronovčanica Europa. Donijelo je odluku da trajno zaustavi proizvodnju novčanice od 500 € te da tu novčanicu izostavi iz serije Europa uzimajući u obzir zabrinutost da bi postojanje te novčanice moglo olakšati nezakonite radnje. Izdavanje novčanice od 500 € obustavit će se krajem 2018., kada se planira uvođenje novčanica od 100 € i 200 € iz serije Europa. Ostali apoeni – od 5 € do 200 € – i dalje će se proizvoditi.

S obzirom na međunarodnu ulogu eura i rasprostranjeno povjerenje u euronovčanice, novčanica od 500 € i dalje će biti zakonsko sredstvo plaćanja te će se stoga moći upotrebljavati za plaćanje i pohranu vrijednosti. Eurosustav, koji obuhvaća ESB i nacionalne središnje banke europodručja, poduzet će mjere kako bi osigurao dostupnost dovoljne količine ostalih apoena.

Novčanica od 500 €, kao i drugi apoeni euronovčanica, zauvijek će zadržati vrijednost i razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama Eurosustava neće biti ograničeno.

Predstavnici medija mogu postaviti upite Williamu Lelieveldtu, tel.: +49 69 1344 7316.

Napomena:

Serija Europa druga je serija euronovčanica. Nove novčanice uvode se postupno: novčanica od 5 € uvedena je 2013. godine, novčanica od 10 € 2014. i novčanica od 20 € 2015.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije