Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB ukinja izdelavo in izdajo bankovcev za 500 €

4. maj 2016
  • ECB je sklenila, da bo ukinila izdelavo in izdajo bankovca za 500 €.
  • Serija bankovcev Evropa ne bo vključevala bankovca za 500 €.
  • Bankovec za 500 € ostaja zakonito plačilno sredstvo in bo vedno ohranil vrednost.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes zaključil presojo apoenske strukture v seriji Evropa. Sklenil je, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 € in ga izključi iz serije Evropa. Pri tem je upošteval opozorila, da bi ta bankovec lahko igral vlogo pri nezakonitih dejavnostih. Bankovci za 500 € se bodo prenehali izdajati približno konec leta 2018, ko bosta po načrtih uvedena bankovca za 100 € in 200 € iz serije Evropa. Na druge apoene – od 5 € do 200 € – ta sklep ne vpliva.

Glede na mednarodno vlogo eura in široko zaupanje javnosti v eurobankovce bo petstotak ostal zakonito plačilno sredstvo ter se bo lahko še naprej uporabljal kot plačilno sredstvo in kot hranilec vrednosti. Eurosistem, ki obsega ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju, bo sprejel potrebne ukrepe, da bodo preostali apoeni na voljo v zadostnih količinah.

Bankovci za 500 € bodo enako kot ostali apoeni eurobankovcev vedno ohranili svojo vrednost in jih bo v nacionalnih centralnih bankah Eurosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je William Lelieveldt, tel. +49 69 1344 7316.

Opomba:

Serija Evropa je druga serija eurobankovcev. Uvaja se postopoma: bankovcu za 5 €, ki je bil uveden leta 2013, sta sledila bankovec za 10 € leta 2014 in bankovec za 20 € leta 2015.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije