European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB ukinja izdelavo in izdajo bankovcev za 500 €

4. maj 2016
  • ECB je sklenila, da bo ukinila izdelavo in izdajo bankovca za 500 €.
  • Serija bankovcev Evropa ne bo vključevala bankovca za 500 €.
  • Bankovec za 500 € ostaja zakonito plačilno sredstvo in bo vedno ohranil vrednost.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes zaključil presojo apoenske strukture v seriji Evropa. Sklenil je, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 € in ga izključi iz serije Evropa. Pri tem je upošteval opozorila, da bi ta bankovec lahko igral vlogo pri nezakonitih dejavnostih. Bankovci za 500 € se bodo prenehali izdajati približno konec leta 2018, ko bosta po načrtih uvedena bankovca za 100 € in 200 € iz serije Evropa. Na druge apoene – od 5 € do 200 € – ta sklep ne vpliva.

Glede na mednarodno vlogo eura in široko zaupanje javnosti v eurobankovce bo petstotak ostal zakonito plačilno sredstvo ter se bo lahko še naprej uporabljal kot plačilno sredstvo in kot hranilec vrednosti. Eurosistem, ki obsega ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju, bo sprejel potrebne ukrepe, da bodo preostali apoeni na voljo v zadostnih količinah.

Bankovci za 500 € bodo enako kot ostali apoeni eurobankovcev vedno ohranili svojo vrednost in jih bo v nacionalnih centralnih bankah Eurosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je William Lelieveldt, tel. +49 69 1344 7316.

Opomba:

Serija Evropa je druga serija eurobankovcev. Uvaja se postopoma: bankovcu za 5 €, ki je bil uveden leta 2013, sta sledila bankovec za 10 € leta 2014 in bankovec za 20 € leta 2015.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije