Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB beszünteti az 500 €-s bankjegy gyártását és kibocsátását

2016. május 4.
  • Az EKB úgy döntött, hogy beszünteti az 500 €-s bankjegy gyártását és kibocsátását
  • Az eurobankjegyek Európé-sorozatában nem lesz 500 €-s címlet
  • Az 500 €-s bankjegy törvényes fizetőeszköz marad, és soha nem veszíti el értékét

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a mai napon lezárta az Európé-sorozat címletstruktúrájának felülvizsgálatát. Ennek nyomán úgy határozott, hogy állandó érvénnyel megszünteti az 500 eurós bankjegy gyártását, és kiiktatja az Európé-sorozatból azon aggodalmak kapcsán, hogy ez a címlet esetleg törvénytelen cselekmények célpontjává válhat. Az 500 eurós kibocsátása 2018 vége felé áll le, ami egybeesik az Európé-sorozat 100 és a 200 eurós bankjegyének tervezett bevezetésével. A többi bankjegycímlet – az 5 euróstól a 200 eurósig – megmarad.

Az euro nemzetközi szerepe és a bankjegyekbe vetett széles körű bizalom fényében az 500 eurós továbbra is törvényes fizetőeszköz marad, így változatlanul betöltheti fizetőeszköz és értékmegőrző szerepét. Az eurorendszer – amely az EKB-t és az euroövezet nemzeti központi bankjait foglalja magában – gondoskodni fog arról, hogy a fennmaradó címletek kellő mennyiségben álljanak rendelkezésre.

A többi címlethez hasonlóan az 500 eurós is korlátlan ideig meg fogja őrizni értékét, és az eurorendszer nemzeti központi bankjainál bármikor beváltható.

A média képviselői szíveskedjenek kérdéseikkel William Lelieveldthez fordulni a +49 69 1344 7316-os telefonszámon.

Megjegyzés:

Az Európé-sorozat az eurobankjegyek fokozatosan bevezetésre kerülő második sorozata. 2013-ban az új 5 eurós, 2014-ben az új 10 eurós, 2015-ben pedig az új 20 eurós jelent meg a készpénzforgalomban.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok