Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

500 euron setelien tuotanto ja liikkeeseenlasku lopetetaan

4.5.2016
  • EKP on päättänyt, että 500 euron setelien tuotanto ja liikkeeseenlasku lopetetaan.
  • Toiseen eurosetelisarjaan (Europa-sarjaan) ei tule 500 euron seteliä.
  • 500 euron setelit pysyvät edelleen laillisina maksuvälineinä ja säilyttävät arvonsa rajoittamattoman ajan.

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto päätti tänään toisen eurosetelisarjan seteliarvojen uudelleentarkastelun pohjalta lopettaa pysyvästi 500 euron setelien tuotannon ja jättää 500 euron setelin pois setelisarjasta. Päätöksen taustalla olivat epäilyt siitä, että 500 euron seteleitä käytetään usein laittomassa toiminnassa. Suunnitelmien mukaan 500 euron setelien liikkeeseenlasku lopetetaan loppuvuodesta 2018 eli samaan aikaan kun toisen sarjan 100 ja 200 euron setelit on tarkoitus ottaa käyttöön. Muut seteliarvot – 5 eurosta 200 euroon – pysyvät ennallaan.

Eurolla on merkittävä asema kansainvälisenä valuuttana, ja euroseteleitä pidetään yleisesti luotettavina. Siksi 500 euron setelit pysyvät laillisina maksuvälineinä ja niitä voi jatkossakin käyttää maksamiseen ja varallisuuden säilyttämiseen. Eurojärjestelmä (EKP ja euroalueen kansalliset keskuspankit) huolehtii siitä, että muita seteliarvoja on aina liikkeessä riittävästi.

Käytöstä poistuva 500 euron seteli säilyttää jatkossakin arvonsa muiden euroseteleiden tapaan, ja seteleitä voi vaihtaa eurojärjestelmän kansallisissa keskuspankeissa rajoittamattoman ajan.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa William Lelieveldt puhelinnumerossa +49 69 1344 7316.

Huomautus:

Toisen sarjan setelit lasketaan liikkeeseen vähitellen usean vuoden aikana. Uusi 5 euron seteli otettiin käyttöön vuonna 2013, uusi 10 euron seteli vuonna 2014 ja uusi 20 euron seteli vuonna 2015.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle