Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

ECB beëindigt productie en uitgifte van €500-biljet

4 mei 2016
  • De ECB heeft besloten om de productie en uitgifte van bankbiljetten van €500 stop te zetten
  • Het €500-biljet zal geen deel uitmaken van de Europa-serie van eurobankbiljetten
  • Het bankbiljet van €500 blijft wettig betaalmiddel en zal altijd zijn waarde behouden

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag de beoordeling afgerond van de coupuresamenstelling van de Europa-serie. De Raad heeft besloten de productie van het €500-biljet permanent te beëindigen en het biljet niet in de Europa-serie op te nemen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de bezorgdheid dat dit bankbiljet illegale activiteiten kan bevorderen. De uitgifte van het €500-biljet wordt rond eind 2018 stopgezet, wanneer de bankbiljetten van €100 en €200 van de Europa-serie naar verwachting zullen worden ingevoerd. De overige coupures – van €5 tot en met €200 – worden gehandhaafd.

Met het oog op de internationale rol van de euro en het brede vertrouwen in de eurobankbiljetten blijft het €500-biljet wettig betaalmiddel en kan het derhalve als betaal- en waardeopslagmiddel blijven worden gebruikt. Het Eurosysteem, dat uit de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied bestaat, zal stappen nemen om ervoor te zorgen dat de resterende coupures in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn.

Het €500-bankbiljet zal, net zoals de andere bankbiljetcoupures van de euro, altijd zijn waarde behouden en kan bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem voor onbepaalde tijd worden ingewisseld.

De media kunnen met hun vragen terecht bij William Lelieveldt, tel.: +49 69 1344 7316.

Opmerkingen:

De Europa-serie is de tweede serie eurobankbiljetten en wordt geleidelijk ingevoerd. Als eerste werd het €5-biljet in 2013 ingevoerd, gevolgd door de bankbiljetten van €10 en €20 in respectievelijk 2014 en 2015.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media