Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Еврото извън Европа

24 януари 2017 г. (актуализация – 8 март 2024 г.)

Еврото е сред най-използваните валути в света. Близо 350 милиона души в еврозоната използват ежедневно евробанкноти и монети.

А знаете ли, че еврото е местната парична единица в редица места извън ЕС и Европа? 

Вижте къде!

Канарски острови (Испания)

Канарските острови са архипелаг в Атлантическия океан и автономна област на Испания. Като „най-отдалечен регион“ на ЕС островите са част от еврозоната, въпреки че са извън географските граници на Европа.

Сеута и Мелила (Испания)

Сеута и Мелила са два автономни испански града, разположени на северното африканско крайбрежие. От континенталната част на Испания ги разделя Средиземно море. В качеството си на испанска територия те са част от ЕС и техните жители използват еврото.

Азорски острови и остров Мадейра (Португалия)

Азорските острови и Мадейра са два архипелага в Атлантическия океан. Те са автономни области на Португалия. Подобно на Канарските острови те са най-отдалечени региони на ЕС и част от еврозоната.

Майот и Реюнион (Франция)

Майот и Реюнион са два острова, разположени в Индийския океан, на запад и на изток от Мадагаскар. Те са „отвъдморски департаменти“ на Франция и най-отдалечени региони на ЕС. Техните жители използват еврото.

Сен Пиер и Микелон (Франция)

Сен Пиер и Микелон са архипелаг, разположен срещу източното крайбрежие на Канада, и са „отвъдморска общност“ на Франция. Това означава, че са част от Франция, но не и от ЕС. Те са сключили споразумение с ЕС да използват еврото.

Френска Гвиана

Френска Гвиана е отвъдморски департамент на Франция, разположен на северното атлантическо крайбрежие на Южна Америка. Като част от Франция Френска Гвиана е най-отдалечен регион на ЕС и принадлежи към еврозоната.

Френските острови от Карибския басейн

Карибските острови Гваделупа и Мартиника са френски отвъдморски департаменти и следователно са част от ЕС. Сен Мартен стана отвъдморска общност на Франция през 2007 г., но остава част от ЕС. Отвъдморската общност Сен Бартелеми, която не е част от ЕС, е сключила парично споразумение с ЕС да използва еврото.

Микродържави в Европа

Европейските микродържави Андора, Монако, Сан Марино и Ватикан не са част от Европейския съюз. Те обаче имат сключени парични споразумения с ЕС. Това означава, че техните жители използват еврото като своя официална парична единица. Всяка от четирите държави има право да емитира ограничен брой монети със свой собствен дизайн.

Косово и Черна гора

Косово и Черна гора – държави в Западните Балкани – не са членки на ЕС. Те не емитират своя парична единица и от 2002 г. насам използват еврото. Преди това са използвали германската марка.