SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Euroen uden for Europa

24. januar 2017 (opdateret 8. marts 2024)

Euroen er en af verdens mest udbredte valutaer. Omkring 350 millioner mennesker i euroområdet bruger eurosedler og euromønter i hverdagen.

Men vidste du, at euroen er den lokale valuta forskellige steder uden for EU og Europa? 

Se her hvor!

De Kanariske Øer (Spanien)

De Kanariske Øer er en øgruppe i Atlanterhavet og en selvstyrende spansk region. Øerne er en region i den "yderste periferi" af EU og dermed en del af euroområdet, selv om de geografisk ikke hører til Europa.

Ceuta og Melilla (Spanien)

Ceuta og Melilla er to spanske byer med selvstyre, der ligger på Afrikas nordkyst. De er adskilt fra det spanske hovedland af Middelhavet. Som en del af Spanien hører de under EU, og deres indbyggere betaler med euro.

Azorerne og Madeira (Portugal)

Azorerne og Madeira er to øgrupper i Atlanterhavet, der er portugisiske regioner med selvstyre. Ligesom De Kanariske Øer er de regioner i EU's yderste periferi og en del af euroområdet.

Mayotte og Réunion (Frankrig)

Mayotte og Réunion er to øer i Det Indiske Ocean, henholdsvis vest og øst for Madagaskar. Begge er franske "oversøiske departementer" og regioner i EU's yderste periferi. Indbyggerne betaler med euro.

Saint Pierre og Miquelon (Frankrig)

Saint Pierre og Miquelon danner en øgruppe ud for Canadas østkyst og er et fransk "oversøisk område". Det betyder, at de er en del af Frankrig, men ikke af EU. Øerne har indgået en aftale med EU om brugen af euro.

Fransk Guyana

Fransk Guyana er et oversøisk fransk departement, der ligger i Atlanterhavet ud for Sydamerikas nordkyst. Som en del af Frankrig er Fransk Guyana en region i EU's yderste periferi og hører derfor til euroområdet.

De franske øer i Caribien

De caribiske øer Guadeloupe og Martinique er oversøiske franske departementer og derfor en del af EU. Saint Martin blev et oversøisk fransk område i 2007, men er stadig en del af EU. Det oversøiske område Saint-Barthélemy, som ikke er en del af EU, har indgået en monetær aftale med EU om brugen af euro.

Mikrostater i Europa

De europæiske mikrostater Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten er ikke en del af EU. De har dog indgået en monetær aftale med EU. Det betyder, at indbyggerne i disse stater bruger euroen som officiel valuta. De fire stater må udstede en begrænset mængde mønter med deres eget design.

Kosovo og Montenegro

Kosovo og Montenegro i Vestbalkan er ikke medlemmer af EU. De udsteder ingen indenlandsk valuta og har anvendt euroen siden 2002. Inden da anvendte de D-mark.