Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Euro zunaj Evrope

24. januar 2017 (spremenjeno 8. marca 2024)

Euro je ena najpogosteje uporabljenih valut na svetu. Okrog 350 milijonov ljudi v euroobmočju vsak dan plačuje z eurskimi bankovci in kovanci.

Pa ste vedeli, da je euro lokalna valuta na različnih območjih zunaj EU in Evrope? 

Kje se uporablja?

Kanarski otoki (Španija)

Kanarski otoki so arhipelag v Atlantskem oceanu in avtonomna skupnost Španije. Kot »najbolj oddaljena regija« EU so ti otoki del euroobmočja, čeprav geografsko niso v Evropi.

Ceuta in Melilla (Španija)

Ceuta in Melilla sta avtonomni španski mesti na severni obali Afrike. Od španskega celinskega ozemlja ju loči Sredozemsko morje. Kot del Španije spadata v EU, njuni prebivalci pa plačujejo z euri.

Azori in Madeira (Portugalska)

Azori in Madeira sta arhipelaga v Atlantskem oceanu, ki predstavljata avtonomni regiji Portugalske. Tako kot Kanarski otoki sta najbolj oddaljeni regiji EU in del euroobmočja.

Mayotte in Réunion (Francija)

Mayotte in Réunion sta otoka v Indijskem oceanu, ki ležita zahodno oziroma vzhodno od Madagaskarja. Otoka sta »čezmorska departmaja« Francije in najbolj oddaljeni regiji EU. Tamkajšnji prebivalci plačujejo z euri.

Saint Pierre in Miquelon (Francija)

Saint Pierre in Miquelon sestavljata arhipelag pred vzhodno obalo Kanade in predstavljata »čezmorsko skupnost« Francije. To pomeni, da sta del Francije, ne pa tudi EU. Otoka sta z EU podpisala sporazum o uporabi eura.

Francoska Gvajana

Francoska Gvajana je čezmorski departma Francije, ki leži ob severni atlantski obali Južne Amerike. Kot del Francije je najbolj oddaljena regija EU, zato je del euroobmočja.

Francoski otoki v Karibih

Karibska otoka Guadeloupe in Martinique sta francoska čezmorska departmaja, zato sta del EU. Saint Martin je leta 2007 postal čezmorska skupnost, vendar ostaja del EU. Čezmorska skupnost Saint-Barthélemy, ki ni del EU, je z EU podpisala monetarni sporazum o uporabi eura.

Mikrodržave v Evropi

Evropske mikrodržave Andora, Monako, San Marino in Vatikan niso del EU. Vseeno so z EU vse podpisale monetarni sporazum, ki jim omogoča, da uporabljajo euro kot svojo uradno valuto. Vse štiri imajo tudi pravico, da izdajo omejeno količino kovancev s svojim motivom na nacionalni strani.

Kosovo in Črna gora

Kosovo in Črna gora na zahodnem Balkanu nista članici EU. Ne izdajata nacionalne valute, ampak že od leta 2002 uporabljata euro. Pred tem sta uporabljali nemško marko.