Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Euro izvan Europe

24. siječnja 2017. (posuvremenjeno 8. ožujka 2024.)

Euro je jedna od najraširenijih valuta na svijetu. U europodručju živi približno 350 milijuna ljudi koji se svakodnevno pouzdaju u euronovčanice i eurokovanice.

No jeste li znali da je euro domaća valuta i izvan Europske unije, čak i izvan Europe? 

Doznajte gdje!

Kanarski otoci, Španjolska

Kanarski su otoci otočje u Atlantskom oceanu i jedna od autonomnih zajednica Španjolske. Jedna su od najudaljenijih regija EU‑a i dio su europodručja iako geografski ne pripadaju Europi.

Ceuta i Melilla, Španjolska

Ceuta i Melilla dva su autonomna španjolska grada smještena na sjevernoj obali Afrike. Od španjolskog kopna dijeli ih Sredozemno more. Budući da pripadaju Španjolskoj, dio su EU‑a i njihovi se stanovnici služe eurom.

Azori i Madeira, Portugal

Azori i Madeira dva su otočja u Atlantskom oceanu i dvije autonomne regije Portugala. Kao i Kanarski otoci, među najudaljenijim su regijama EU‑a i pripadaju europodručju.

Mayotte i Réunion, Francuska

Mayotte i Réunion dva su otoka u Indijskom oceanu. Mayotte se nalazi zapadno od Madagaskara, a Réunion istočno. Oba su prekomorski departmani Francuske i među najudaljenijim su regijama EU‑a. Njihovi se stanovnici pri plaćanju služe eurom.

Sveti Petar i Mikelon, Francuska

Sveti Petar i Mikelon tvore otočje smješteno nedaleko od istočne obale Kanade i jedna su od prekomorskih zajednica Francuske. To znači da pripadaju Francuskoj, ali nisu dio EU‑a. Otoci su potpisali sporazum s EU‑om kojim im se dopušta uporaba eura.

Francuska Gijana

Francuska Gijana prekomorski je departman Francuske smješten na sjevernoj atlantskoj obali Južne Amerike. Budući da pripada Francuskoj, Francuska Gijana jedna je od najudaljenijih regija EU‑a te je stoga i dio europodručja.

Francuski otoci u Karibima

Francuski otoci Guadeloupe i Martinique prekomorski su departmani Francuske i dio EU‑­a. Sveti Martin postao je prekomorska zajednica Francuske 2007., ali je i dalje dio EU‑a. Prekomorska zajednica Sveti Bartolomej, koja nije dio EU‑a, potpisala je monetarni sporazum s EU‑om kojim joj se dopušta uporaba eura.

Mikrodržave u Europi

Europske mikrodržave Andora, Monako, San Marino i Vatikanski Grad nisu dio EU‑a, ali potpisale su monetarne sporazume s njime. To znači da je euro službena valuta koju njihovi stanovnici upotrebljavaju. Te četiri države mogu izdavati i određen broj kovanica s vlastitim dizajnom.

Kosovo i Crna Gora

Države zapadnog Balkana Kosovo i Crna Gora nisu članice EU‑a, ali ne izdaju svoju valutu i od 2002. služe se eurom. Prije toga služili su se njemačkom markom.