Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Το ευρώ σε μέρη εκτός Ευρώπης

24 Ιανουαρίου 2017 (επικαιροποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2024)

Το ευρώ είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα νομίσματα παγκοσμίως. Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ στηρίζονται στα τραπεζογραμμάτια και στα κέρματα ευρώ στην καθημερινότητά τους.

Ξέρατε όμως ότι το ευρώ είναι το εγχώριο νόμισμα που χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη εκτός της ΕΕ και της Ευρώπης; 

Μάθετε πού ακριβώς!

Κανάρια Νησιά (Ισπανία)

Τα Κανάρια Νησιά είναι ένα αρχιπέλαγος στον Ατλαντικό Ωκεανό και αποτελούν αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας. Ως «εξόχως απόκεντρη περιοχή» της ΕΕ, τα νησιά αποτελούν μέρος της ζώνης του ευρώ, έστω και αν γεωγραφικά δεν ανήκουν στην Ευρώπη.

Θέουτα και Μελίλια (Ισπανία)

Η Θέουτα και η Μελίλια είναι δύο αυτόνομες ισπανικές πόλεις που βρίσκονται στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Χωρίζονται από την ηπειρωτική Ισπανία από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ως μέρη της Ισπανίας, ανήκουν στην ΕΕ και οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν το ευρώ για τις πληρωμές τους.

Αζόρες και Μαδέρα (Πορτογαλία)

Οι Αζόρες και η Μαδέρα είναι δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό Ωκεανό που περιλαμβάνουν τις δύο αυτόνομες περιφέρειες της Πορτογαλίας. Όπως και τα Κανάρια Νησιά, αποτελούν εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ και μέρος της ζώνης του ευρώ.

Μαγιότ και Ρεϋνιόν (Γαλλία)

Η Μαγιότ και η Ρεϋνιόν είναι δύο νησιά στον Ινδικό Ωκεανό στα δυτικά και στα ανατολικά της Μαδαγασκάρης αντίστοιχα. Και τα δύο νησιά αποτελούν «υπερπόντια διαμερίσματα» της Γαλλίας και εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ. Οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν το ευρώ για τις πληρωμές τους.

Σεν Πιερ και Μικελόν (Γαλλία)

Τα νησιά Σεν Πιερ και Μικελόν σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος έξω από την ανατολική ακτή του Καναδά και αποτελούν «υπερπόντια κοινότητα» της Γαλλίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μέρος της Γαλλίας, αλλά όχι της ΕΕ. Τα νησιά έχουν υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να χρησιμοποιούν το ευρώ.

Γαλλική Γουιάνα

Η Γαλλική Γουιάνα είναι ένα υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Νότιας Αμερικής από την πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού. Ως μέρος της Γαλλίας, η Γαλλική Γουιάνα αποτελεί εξόχως απόκεντρη περιοχή της ΕΕ και, ως εκ τούτου, ανήκει στη ζώνη του ευρώ.

Γαλλικά νησιά στην Καραϊβική

Τα νησιά Γουαδελούπη και Μαρτινίκα στην Καραϊβική είναι γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και, ως εκ τούτου, αποτελούν μέρος της ΕΕ. Ο Άγιος Μαρτίνος έγινε υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας το 2007, αλλά εξακολουθεί να είναι μέρος της ΕΕ. Η υπερπόντια κοινότητα του Αγίου Βαρθολομαίου, που δεν είναι μέρος της ΕΕ, έχει υπογράψει νομισματική συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να χρησιμοποιεί το ευρώ.

Κρατίδια στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά κρατίδια της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και της Πόλης του Βατικανού δεν αποτελούν μέρος της ΕΕ. Ωστόσο, έχουν συνάψει νομισματικές συμφωνίες με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά τους. Τα τέσσερα κρατίδια μπορούν επίσης να εκδίδουν περιορισμένο αριθμό κερμάτων ευρώ με τα δικά τους σχέδια.

Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο

Το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο στα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι μέλη της ΕΕ. Δεν εκδίδουν εθνικό νόμισμα και χρησιμοποιούν το ευρώ από το 2002. Πριν από το 2002, χρησιμοποιούσαν το γερμανικό μάρκο.