Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Euro în afara Europei

24 ianuarie 2017 (ultima actualizare: 8 martie 2024)

Euro este una dintre cele mai utilizate monede din lume. Aproximativ 350 de milioane de cetățeni din zona euro contează pe bancnotele și monedele euro în viața de zi cu zi.

Dar știai că euro este moneda locală în diverse locuri din afara UE și a Europei? 

Află unde!

Insulele Canare (Spania)

Insulele Canare sunt un arhipelag din Oceanul Atlantic și o comunitate autonomă din Spania. Numărându-se printre „regiunile ultraperiferice” ale UE, insulele fac parte din zona euro, chiar dacă nu aparțin Europei din punct de vedere geografic.

Ceuta și Melilla (Spania)

Ceuta și Melilla sunt două orașe spaniole autonome situate pe coasta de nord a Africii. Acestea sunt separate de Spania continentală prin Marea Mediterană. Fiind părți componente ale Spaniei, acestea aparțin UE, locuitorii lor utilizând euro pentru efectuarea plăților.

Azore și Madeira (Portugalia)

Azore și Madeira sunt două arhipelaguri din Oceanul Atlantic, care cuprind cele două regiuni autonome ale Portugaliei. Similar Insulelor Canare, acestea sunt regiuni ultraperiferice ale UE și fac parte din zona euro.

Mayotte și Réunion (Franța)

Mayotte și Réunion sunt două insule situate în Oceanul Indian, la vest și la est de Madagascar. Ambele sunt „departamente de peste mări” ale Franței și regiuni ultraperiferice ale UE. Cetățenii care trăiesc acolo utilizează euro pentru efectuarea plăților.

Saint Pierre și Miquelon (Franța)

Saint Pierre și Miquelon formează un arhipelag în largul coastei de est a Canadei și reprezintă o „colectivitate de peste mări” a Franței. Aceasta înseamnă că fac parte din Franța, dar nu și din UE. Insulele au semnat un acord cu UE pentru utilizarea euro.

Guyana Franceză

Guyana Franceză este un departament de peste mări al Franței situat pe coasta atlantică nordică a Americii de Sud. Fiind parte componentă a Franței, Guyana Franceză formează o regiune ultraperiferică a UE și, prin urmare, aparține zonei euro.

Insulele franceze din zona Caraibilor

Insulele Guadelupa și Martinica din zona Caraibilor reprezintă departamente franceze de peste mări și, prin urmare, fac parte din UE. Saint-Martin a devenit colectivitate de peste mări a Franței în anul 2007, dar rămâne în UE. Colectivitatea de peste mări Saint-Barthélemy, care nu face parte din UE, a semnat un acord monetar cu UE pentru utilizarea euro.

Microstatele din Europa

Microstatele europene Andorra, Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului nu fac parte din UE. Cu toate acestea, au semnat acorduri monetare cu UE, ceea ce înseamnă că cetățenii care trăiesc în aceste state utilizează euro ca monedă oficială. Celor patru state li se permite, de asemenea, să emită o cantitate limitată de monede cu elemente grafice proprii.

Kosovo și Muntenegru

Kosovo și Muntenegru, în regiunea Balcanilor de Vest, nu sunt state membre ale UE. Acestea nu emit o monedă națională și, din 2002, utilizează moneda euro. Până în acel an, au utilizat marca germană.