Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euron käyttö EU:n ulkopuolella

24.1.2017 (päivitetty 8.3.2024)

Euro on yksi maailman laajimmin käytetyistä valuutoista. Noin 350 miljoonaa ihmistä euroalueella käyttää euroa arjessaan.

Euroja käytetään paikallisena valuuttana myös EU:n ja Euroopan ulkopuolella. 

Kartasta selviää, missä.

Kanariansaaret (Espanja)

Atlantin valtameressä sijaitsevat Kanariansaaret ovat Espanjaan kuuluva itsehallintoalue. Siksi ne ovat myös osa EU:ta ja euroaluetta, vaikka ne sijaitsevat maantieteellisesti Euroopan ulkopuolella.

Ceuta ja Melilla (Espanja)

Ceutan ja Melillan kaupungit Afrikan pohjoisrannikolla ovat Espanjaan kuuluvia itsehallintoalueita. Vaikka ne sijaitsevat erillään emämaasta Välimeren toisella puolella, ne ovat osa EU:ta ja euroaluetta ja niissä käytetään euroa.

Azorit ja Madeira (Portugali)

Atlantin valtameressä sijaitsevat Azorien ja Madeiran saaret ovat Portugaliin kuuluvia itsehallintoalueita. Siksi ne ovat myös osa EU:ta ja euroaluetta.

Mayotte ja Réunion (Ranska)

Mayotten ja Réunionin saaret sijaitsevat Intian valtameressä Madagaskarin lähistöllä, Mayotte sen länsipuolella ja Réunion itäpuolella. Ranskan merentakaisina departementteina ne kuuluvat EU:hun, ja niissä käytetään euroja.

Saint-Pierre ja Miquelon (Ranska)

Kanadan itärannikon edustalla sijaitsevat Saint-Pierren ja Miquelonin saaret ovat Ranskan merentakaisia yhteisöjä. Ne ovat osa Ranskaa mutta eivät kuulu EU:hun. Ne ovat kuitenkin allekirjoittaneet EU:n kanssa sopimuksen euron käytöstä.

Ranskan Guayana

Ranskan Guayana sijaitsee Etelä-Amerikan koillisrannikolla. Ranskan merentakaisena departementtina se on osa EU:ta ja kuuluu siis myös euroalueeseen.

Ranskalle kuuluvat Karibianmeren saaret

Karibianmeren saarista Guadeloupe ja Martinique ovat Ranskan merentakaisia departementteja ja siten osa EU:ta. Saint-Martin ja Saint-Barthélemy ovat Ranskan merentakaisia yhteisöjä. Niistä Saint-Martin on osa EU:ta mutta Saint-Barthélemy ei. Se on allekirjoittanut EU:n kanssa sopimuksen euron käytöstä.

Euroopan kääpiövaltiot

Euroopan kääpiövaltiot Andorra, Monaco, San Marino ja Vatikaanivaltio eivät kuulu Euroopan unioniin. EU:n kanssa allekirjoittamansa sopimuksen nojalla ne kuitenkin käyttävät euroa virallisena rahanaan. Ne voivat myös laskea liikkeeseen pienen määrän eurokolikoita, joissa on niiden omat kansalliset kuva-aiheet.

Kosovo ja Montenegro

Länsi-Balkanilla sijaitsevat Kosovo ja Montenegro eivät ole EU:n jäsenmaita. Ne eivät laske liikkeeseen omaa valuuttaa, vaan ne ovat käyttäneet euroa vuodesta 2022. Ennen sitä Kosovossa ja Montenegrossa oli käytössä Saksan markka.